ŠIKANOVANÍ RÓMSKI CHLAPCI: Pojednávanie s obžalovanými policajtmi odročili

foto TASR

Košice 12. januára 2011 (Gipsy Television/ Pavlína Janová) - Hlavné pojednávanie s desiatimi policajtmi, ktorých Generálna prokuratúra SR obžalovala zo zneužívania právomocí verejného činiteľa a štyroch z nich aj z vydierania v prípade šikanovania rómskych detí na policajnej stanici, ktoré si nahrali na mobilné telefóny, bolo dnes na Okresnom súde Košice II opätovne odročené na 16. až 18. februára.

Ako uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Marcela Gálová, dôvodom odročenia bola práceneschopnosť jedného z desiatich obžalovaných. Neúčasť a neprítomnosť svojho mandanta ospravedlnila aj obhajkyňa ďalšieho obžalovaného, u ktorej nebola dodržaná lehota na prípravu na pojednávanie. Z 13 poškodených, ktorí boli predvolaní na dnešné pojednávanie, prišlo 11. Podľa prokurátora odboru osobitného určenia GP SR Rastislava Remetu obžaloba im kladie za vinu aj spáchanie skutku z osobitného motívu, teda pre etnickú nenávisť alebo rasovú príslušnosť. V prípade dokázania viny pred súdom im hrozia štyri až desať rokov väzenia.


Podľa obžaloby predviedli 21. marca 2009 pred 12. hodinou na Obvodné oddelenie Policajného zboru Košice - Juh šesť mladých Rómov od 10 do 16 rokov, ktorí boli podozriví z prepadu dôchodkyne. Policajti ich mali zhodiť na zem pred psov bez náhubkov, ktorí troch chlapcov mali pohrýzť. Potom mladí Rómovia dostali niekoľko rán, policajti ich mali nútiť, aby sa udierali vzájomne a potom bozkali. Príslušníci si to nakrúcali na videozáznam a vysmievali sa im z rómskeho pôvodu. Šikanovanie podľa obžaloby pokračovalo v suteréne budovy, kam mladíkov policajti poslali a prikázali, aby sa rýchlo, do 10 sekúnd vyzliekli, čo aj odpočítavali. Mali pokračovať aj vo vyhrážkach. Jedného z chlapcov vraj policajt zavesil na zábradlie, pričom ho údajne bil a nútil, aby povedal meno svojej matky. Ďalšiemu podľa obžaloby jeden z policajtov priložil k hlave pištoľ a spýtal sa ho, či chce, aby ho zastrelil. Ten istý obvinený mal Rómovi prikázať, aby mu oblízal topánku a potom, aby lopatou udrel iného z mladíkov, čo aj urobil.


V tomto prípade šikanovania rómskych chlapcov obvinili desať osôb - Milana M., Olivera K., Júliusa C., Jaroslava Š., Igora N., Zdena V. Marcela K., Máriu H., Mateja K. a Jána F.

Fotogaléria:

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.