Východné Slovensko/ Bratislava, 22.08.2016 SPRÁVY

Samosprávam chýbajú rómske občianske hliadky.

Mestá a obce chcú, aby Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity zabezpečil fungovanie projektu, ktorý zastrešoval rómske občianske hliadky. Tvrdia, že im to pomohlo pri udržiavaní poriadku v obciach a mestách.

Vo Veľkej Ide žije 1920 Rómov, čo je viac ako polovica obyvateľov obce. Do októbra minulého roka, kedy sa skončil projekt, tam podľa slov starostu Júliusa Beluscsáka fungovali rómske občianske hliadky. "Boli prínosom pre našu obec jednak pri vyplácaní dávok na miestnej pošte. Okrem toho zabezpečovali aj poriadok v samotnej obci a v rómskych osadách. Veľmi pozitívne sme hodnotili tento projekt a škoda, že nepokračuje ďalej," uviedol pre TASR Beluscsák.

Sedemčlennú hliadku nahradili z vlastných zdrojov. "Niektorých zamestnávame z obecného rozpočtu, snažíme sa tak zabezpečiť poriadok počas vyplácania dávok," skonštatoval starosta.

V Moldave nad Bodvou mali v minulosti osemčlennú hliadku. Podľa slov prednostky mestského úradu Kláry Vranaiovej hliadky potrebovali, majú lepší vzťah s rómskou komunitou. "Preto sme ich založili a od 15. mája 2016 pôsobia v našom meste a sú začlenení pod organizačnú zložku mestskej polície,“ vysvetlila prednostka úradu a dodala, že ich financujú cez projekt Úradu práce sociálnych vecí a rodiny Šanca pre zamestnaných. Mesto prispieva na ich mzdy piatimi percentami.

Rovnako postupovali i v mestskej časti Košice – Šaca, kde takto zamestnávajú šiestich ľudí. "Hliadka má za sebou niekoľko úspešných zákrokov pri bránení a odhaľovaní kriminality na území MsČ. Je pravda, že z vlastného rozpočtu by to mestská časť neutiahla a aj pri päťpercentnej spoluúčasti náklady celkovo počas doby trvania projektu nie sú zanedbateľné, pretože z vlastných prostriedkov im vyplácame stravné lístky, ich vybavenie, výstroj a všetky prevádzkové náklady," vysvetlil starosta MsČ Košice – Šaca Daniel Petrík.

Podľa jeho slov by boli radi, keby v budúcnosti fungovanie hliadok financoval Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. "Pretože v projekte Šanca na zamestnanie chceme využívať pracovnú silu hlavne na vykonávanie prác potrebných pri údržbe majetku MsČ, správy zelene a letnej a zimnej údržby verejného priestranstva," vysvetlil Petrík. 

Úrad splnomocnenca pracuje na spustení pokračovania projektu!

"Samozrejme nebude to zo dňa na deň, ale snažíme sa a rokujeme s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny a Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny, aby sme tento projekt spustili v čo najkratšom čase. Dúfam, že do konca roka to stihneme," povedal splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.