07.05.2018 SPRÁVY

Rómsky splnomocnenec Á. Ravasz naznačil diskusiu o decentralizácii právomocí.

Štát by mal zvážiť zmeny v súčasnom nastavení decentralizácie právomocí a tiež spôsob ich financovania.

Naznačuje to splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz (Most-Híd), ktorý túto tému otvára v súvislosti s budovaním infraštruktúry v obciach s marginalizovanou rómskou komunitou.

Ravasz v tejto súvislosti skonštatoval, že v prípadoch, ak nie je možné čerpať eurofondy, záujem starostov budovať infraštruktúru pre Rómov je viac ako vlažný.

"Na ostatnom zasadnutí vlády (25.4.) som otvoril diskusiu, ako sa vysporiadať s problémom, že starostovia neplnia povinnosti voči rómskym občanom, keď nebudujú školy, škôlky, alebo nie sú dlhé roky schopní vybudovať chodník a ohrozujú život osadníkov," informoval.

Štát by sa mal podľa neho preto zaoberať prípadnou zmenou súčasného nastavenia decentralizácie právomocí a tiež ich financovaním. "Je potrebné vymyslieť financovanie, ktoré bude výhodné i pre starostov, ale zároveň starostov prinúti v obciach, kde sú marginalizované rómske komunity, aby zabezpečili výkon služieb tam, kde je potrebný," povedal.

Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) si nemyslí, že súčasné rozdelenie kompetencií je zlé. „Dochádza však k určitým pochybeniam, a to na oboch stranách. Napríklad aj tým, že štát nevzdeláva samosprávu, najmä v oblasti preneseného výkonu štátnej správy (základné školy), nedostatočne kontroluje a nevynucuje plnenie si povinností zo strany samospráv. Tak dochádza namiesto prevencie už skôr k haseniu problémov," tlmočil názor združenia, zastrešujúceho viac ako 96 percent slovenských samospráv, hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák.

Upozornil tiež, že samospráva nedostáva peniaze na výstavbu školských či predškolských zariadení. "V rámci prenesených alebo aj originálnych kompetencií v školstve dostane samospráva peniaze na prevádzku školských zariadení až potom, keď ich už má zriadené. Škôlku a školu musí teda najskôr postaviť a na to si musí najskôr našetriť alebo požičať," pripomenul a dodal, že aj po zaradení školy do siete musí obec zo začiatku financovať i jej chod. "Pretože ak funguje od 1.9., obec peniaze dostane až od 1. januára nasledujúceho roka," ozrejmil Kaliňák.

Podľa názoru ZMOS-u sa preto zmeny v systéme nemôžu robiť vytrhávaním jednotlivých komponentov. „Nevyhnutná je dôsledná analýza existujúceho stavu, ktorá poukáže na reálnu aplikačnú prax, na to čo nefunguje a prečo to nefunguje a následne bude sformulovaný a navrhnutý nový systém a to aj s dopadmi," skonštatoval hovorca ZMOS-u.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.