Bratislava, 12.01.2015 SPRÁVY

Rómsky inštitút: Našli sme vzdelaných Rómov, ktorí môžu byť príkladom pre iných

foto Gipsy Television

Advokátsky koncipient, úradníčka v prestížnej medzinárodnej organizácií či regionálna aktivistka. To je časť mladých, vzdelaných Rómov, ktorých našiel Rómsky inštitút. Práve títo ľudia by mali v budúcnosti riešiť problémy svojej komunity.

Rómsky inštitút usporiadal motivačné stretnutie vysokoškolsky vzdelaných Rómov, ktorí by v budúcnosti mohli pracovať v prospech svojej komunity. "My od nich očakávame, že sa začnú spolupodieľať na riešení problémov, že svojou prácou začnú nabúravať stereotypné, negatívne názory a postoje verejnosti voči Rómom," povedala pre Gipsy Television Lýdia Gabčová z Rómskeho inštitútu.

Stretnutie bolo súčasťou väčšieho projektu – Európa bez múrov (Wall free Europe), ktorého hlavným iniciátorom bolo ERGO (European Roma Grasroots Organisation) so sídlom v Bruseli a aktivity finančne podporila Európska komisia v 7 krajinách.

Rómsky inštitút funguje na Slovensku od roku 2007. Nezisková organizácia sa venuje viacerým oblastiam. Jednou z nich je aj advokačná činnosť, ktorej cieľom je presadzovanie rómskej témy na rôznych úrovniach. "Ak chceme niečo urobiť pre Rómov, je preto potrebné vychovávať mladých ľudí a priviesť ich k aktivizmu, aby sme ukázali, že tu máme schopných ľudí, ktorí vedia byť zodpovední a dokážu riešiť problémy," dodala Gabčová. 



Rómsky inštitút, n.o.  implementuje projekt „Most do Európy“, ktorý finančne podporuje Open Society Institute na v Budapešti. Medzinárodný program zlepšenia prístupu lokalít s marginalizovanými rómskymi komunitami k fondom Európskej únie prostredníctvom prípravy kvalitných projektov na získanie finančnej podpory, ako aj zvyšovanie zručností v oblasti čerpania prostriedkov EÚ pomocou odbornej asistencie a tréningov realizuje od roku 2008. Program je pre obce a mestá začleňujúce marginalizované rómske komunity. Takúto pomoc v tomto programe doteraz prijalo 106 subjektov na realizáciu 110 projektov pričom celková suma vygenerovaných prostriedkov presahuje 10 miliónov EUR.


Ďalším súvisiacim projektom je projekt MERI - Medzinárodná sieť starostov obcí, ktoré od roku 2012 realizujú programy podpory začleňovania marginalizovaných rómskych komunít. Projekt poskytuje priestor na zviditeľnenie úspešných príkladov, výmenu nápadov a skúseností, ako aj budovanie kapacít na miestnej i medzinárodnej úrovni. Program je pre starostov a starostky aktívnych obcí, ktoré začleňujú marginalizované rómske komunity. V roku 2012 získali starostovia obcí zo Slovenska 4 zo 17 medzinárodných Cien MERI 2012 v konkurencii 104 prípadových štúdií z 15 štátov Európy.

 

Viac o programoch Rómskeho inštitútu nájdete na: www.romainstitute.sk

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.