01.08.2018 SPRÁVY

Rómsky holokaust pripomenie výstava na Úrade PSK.

ilustračné foto TASR

Vernisážou výstavy Porraimos – rómsky holokaust a odberom krvi si na Úrade Prešovského samosprávneho kraja (PSK) v Prešove pripomenú vo štvrtok (2.8.) najväčšiu tragédiu v histórii rómskej menšiny, rómsky holokaust – porraimos.

Spomienkové podujatie sa začne o 8.00 hod. odberom krvi, ktorým chcú organizátori zdôrazniť, že krv je rovnakej farby. Zúčastnia sa na ňom Rómovia aj Nerómovia vrátane miestnych autorít. Vernisáž panelovej výstavy sa začne o 10.00 h krátkym otvorením a modlitbou rómskych cirkevných predstaviteľov v sprievode rómskej kresťanskej kapely F6.

Výstavu otvoria predsedníčka Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Anna Verešová, predseda PSK Milan Majerský a riaditeľ inCem Peter Pollák. Pamätný deň si pripomenú aj pietnou sv. omšou v Konkatedrále svätého Mikuláša v Prešove o 12.00 hod.

Organizátori podujatia chcú podľa Ley Heilovej z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov PSK odkryť zabudnutý rómsky holokaust v dejinnom priereze od zavedenia rasovo čistej politiky, sterilizácií, cez život v rómskom tábore v Auschwitz-Birkenau až po jeho zánik.

"Výstava sa sústreďuje aj na vtedajšiu situáciu slovenských Rómov a vojnový Slovenský štát. Zároveň približuje pracovný tábor v Hanušovciach nad Topľou, v ktorom počas druhej svetovej vojny budovali miestni Rómovia železnicu, a umierali v ňom za ťažkých neľudských podmienok," uviedla Heilová.

Ako ďalej povedala, 2. august je Medzinárodným dňom spomienky na holokaust Rómov. V noci z 2. na 3. augusta 1944 zlikvidovali nacisti rómsky tábor v Auschwitz-Birkenau a za jednu noc tak skončilo v plynových komorách takmer 3000 obetí. Po oslobodení koncentračného tábora nenašli ani jedného Róma.

Organizátorom výstavy sú občianske združenie inCem a PSK. Partnerom podujatia je Národná transfúzna služba Prešov. Výstava bude sprístupnená do konca augusta.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.