Bratislava, 27.08.2014 SPRÁVY

ROMA SPIRIT: Už po 6 krát budú oceňovať tých, ktorí pomohli Rómom

foto internet

Už šiesty krát, vďaka projektu Roma Spirit, ocenia aktívnu snahu všetkých, ktorí pomáhajú zlepšiť situáciu Rómov na Slovensku. 

Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC) a Ministerstvo vnútra - Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity vyhlsujú 6. ročník Roma Spirit, ktorého cieľom je pokračovať vo verejnej prezentácii a oceňovaní jednotlivcov a organizácií za projekty a aktivity realizované v prospech rómskeho etnika. Peter Pollák, splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Roma Spirit víta. „Som rád, že veľa ľudí pracuje s obyvateľmi rómskych komunít. Oceňujem a vážim si ich prácu, pretože je veľa dôvodov, pre ktoré je potrebné ich oceňovať.“

6. ročník sprevádza viacero noviniek. Zmena názvu z Gypsy Spirit na Roma Spirit. Autorka myšlienky projektu Ľubomíra Slušná - Franz, prezidentka Asociácie pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC) navrhla zmenu názvu ako spomienku a vyjadrenie hlbokej úcty lekárovi Jánovi Cibuľovi, významnému bojovníkovi za práva Rómov, spoluzakladateľovi Medzinárodnej rómskej únie, ktorá získala v roku 1971 štatút pozorovateľa pri OSN ako aj legitimizovanie existencie rómskeho národa Medzinárodným spoločenstvom.

Nový názov so sebou priniesol zmenu loga. Horiaci oheň ako symbol vášne, krídla reprezentujúce slobodu a srdce ako symbol lásky sa po prvý krát predvedú vo vynovenom modernom prevedení. Zároveň prvý krát je možné podať nomináciu poštou, mailom a aj prostredníctvom online formulára.

Roma Spirit 2014 sa uskutoční vďaka podpore generálneho partnera Slovenské elektrárne, a.s., člen skupiny Enel , hlavnému partnerovi Divadlo Nová scéna a v neposlednej rade partnerovi kategórie Čin roka Rádio Expres.


Hlavným mediálnym partnerom Roma Spirit aj tento rok zostáva verejnoprávna RTVS, ktorá slávnostný večer odovzdávania ocenení premiérovo odvysiela 10. decembra pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv. Podľa generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku je jednou z  priorít verejnoprávneho média vytvárať platformu pre prezentáciu pozitívnych a reálnych prínosov minorít pre väčšinovú spoločnosť. „RTVS sa aj týmto spôsobom bude aktívne podieľať na budovaní otvorenej občianskej spoločnosti, chceme zviditeľňovať aktivity, ktoré prinášajú riešenia problémov rómskej komunity na Slovensku,“ dodal V. Mika. 


Prihlášky na nominácie na ocenenie Roma Spirit 2014 môže zaslať fyzická alebo právnická osoba e-mailom na adresu slovensko@romaspirit.eu alebo poštou na adresu Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC), ROMA SPIRIT, Šafárikovo námestie 2, 811 02 Bratislava alebo vyplnením online prihlášky na romaspirit.eu. Termín na podávanie prihlášok je do 5. októbra 2014.


Nominovaní sa môžu uchádzať o ocenenie v šiestich kategóriách: Mimovládna organizácia,  Spoločnosť – firma/ zamestnávateľ, Obec/ mesto, Osobnosť, Médiá a Čin roka. Základnými kritériami hodnotenia nominácií je obdobie realizácie aktivít s dôrazom na dlhodobosť a kontinuitu, dosiahnuté výsledky a ich merateľnosť, motivačný vplyv na okolie a iné projekty, jedinečnosť, originalita a kreativita riešenia aj jej mimoriadny prínos a pozitívne vnímanie verejnosťou.

Informácie o postupujúcich do finálového kola, troch nomináciách z každej kategórie, budú zverejnené v polovici  októbra 2014. Vyhlásenie víťazov sa uskutoční počas slávnostného odovzdávania ocenení Roma Spirit dňa 30. novembra 2014 v Divadle Nová scéna. "Myšlienka a aktivity Roma Spirit ma zaujali, myslím si, že práve v dnešnej dobe je podpora tých, ktorí pomáhajú rómskej menšine veľmi dôležitá. Sme radi, že sa tlačová konferencia aj slávnostný galavečer konajú práve v priestoroch Divadla Nová scéna," vyhlásil generálny riaditeľ Divadla Nová scéna Juraj Ďurdiak.

V ostatných ročníkoch, v rokoch 2009-2013, bolo nominovaných na ocenenie Gypsy Spirit spolu 559 mimovládnych organizácií, inštitúcií, firiem, jednotlivcov a zástupcov médií. O víťazoch v jednotlivých kategóriách rozhodovala Odborná porota a porota Čin roka. Členmi porôt boli v minulosti Václav Havel, Michael Kocáb, Leila Abassová, Sylvia Porubänová, Silvia Šarköziová, Eva Babitzová, Katarína Mathernová, Andrzej Mirga, Rumyan Russinov, Nicholas Martyn, Costel Bercus, Orhan Galjus, Monica Nicoara, Sahraa Karimi, Peter Pollák, Jaroslav Kiska,  Janette Motlová, Jozef Šivák, Slávka Mačáková, Miroslava Hapalová,  a mnohí iní.

Kategórie ocenenia Roma Spirit 2014:

1. Mimovládna organizácia - Ocenenie za realizáciu projektu zameraného na podporu a  rozvoj rómskej menšiny a dosiahnutých výsledkov a  za realizáciu projektu zameraného na mimoškolské vzdelávacie aktivity pre  rómske deti a mládež.

2. Spoločnosť - firma/zamestnávateľ - Ocenenie za realizáciu alebo dlhodobú podporu projektov zameraných na sociálnu pomoc a podporu rómskej komunity.

3.  Obec/mesto - Ocenenie za programy a dosiahnuté výsledky zamerané na integráciu rómskej menšiny do spoločnosti a aktivity v prospech rómskej komunity.

4. Osobnosť - Ocenenie jednotlivca za výnimočný projekt alebo dlhodobú prácu, ktorou prispieva k zlepšeniu postavenia a životných podmienok rómskej populácie.

5. Médiá - Ocenenie pre novinára/novinárku alebo masmédium za objektívnu alebo pozitívnu informáciu o rómskej problematike, za šírenie pozitívneho odkazu vzájomnej tolerancie a porozumenia.

6. Čin roka - Špeciálne ocenenie za čin, ktorý prispel k záchrane života alebo zlepšil kvalitu života

jednotlivca alebo komunity.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.