29.03.2019 SPRÁVY

RIMAVSKÁ SOBOTA: Mesto chce na rómskom sídlisku postaviť novú osemtriednu školu.

Archívne foto TASR

Výstavba osemtriednej modulovej základnej školy na rómskom sídlisku Dúžavská cesta je jedným z aktuálnych investičných zámerov samosprávy Rimavskej Soboty. Celkové predpokladané náklady projektu sú 605.000 eur. 

V rozpočte na tento účel poslanci vyčlenili 100.000 eur a na poslednom zasadnutí zaviazali vedenie mesta, aby o zvyšok požiadalo ministerstvo financií.

„Návrh bol vopred prediskutovaný aj so splnomocnencom vlády SR pre rómske komunity Ábelom Ravaszom. Máme jeho podporu a prísľub, že keď bude táto žiadosť v termíne do 31. marca poslaná, tak sa dostane na najbližšie rokovanie vlády,“ uviedol Roman Vaľo, poslanec a predseda najväčšieho poslaneckého klubu Odvážme sa zrýchliť.




Podľa Vaľa súčasná ZŠ na Dúžavskej ceste nedokáže kapacitou pokryť ani potreby na vzdelanie pre prvý stupeň, pričom kvalita priestorov budovy je nízka. „Deti, ktoré chodia do vzdialenejších škôl, majú problém so záškoláctvom,“ podotkol.

Sídlisko Dúžavská cesta je situované na juhozápadnom okraji Rimavskej Soboty a tvorí ho šesť panelových bytoviek, v ktorých žije v súčasnosti vyše tisíc Rómov. Na sídlisku funguje základná škola a mesto tam prevádzkuje i hygienické centrum, ktoré vzniklo v časti zdevastovaného kultúrneho domu.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.