R.SOBOTA: Medzinárodný seminár predstavil kultúru a históriu Rómov v Európe

ilustračné foto TASR

Rimavská Sobota 21. septembra 2010 (TASR) - Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote pripravilo dnes medzinárodný seminár Rómska kultúra v múzeách, ktorý je súčasťou Rómskeho filmového festivalu Martina Slivku Kalo čangalo 2010.

Seminár ukazuje prostredníctvom filmov a power pointových prezentácií históriu a kultúru Rómov na Slovensku i v zahraničí v podobe ukážok zbierkových fondov, expozícií a výsledkov vedeckovýskumných činností múzeí dokumentujúcich rómsku kultúru v Európe. "Tento seminár je výsledkom niekoľkoročnej práce múzejníkov, etnografov a historikov v dokumentácii rómskej duchovnej a hmotnej kultúry," vysvetlila TASR riaditeľka GMM Oľga Bodorová. Na úvod seminára sa predstavili hostia z Čiech a poľského Tarnowa, ktorých príspevky boli zamerané na prezentovanie zbierkového fondu a výskumnej činnosti múzea. Odborní pracovníci GMM v Rimavskej Sobote hovorili o ľudovej architektúre, spôsobe bývania a aj o hudobnom nadaní rómskeho etnika v regióne Gemer a Malohont. Prednáška riaditeľky GMM bola o architektúre, kde vysvetlila aj rozdelenie Rómov. Zdôraznila, že aj medzi nimi existujú predsudky.

Etnografka GMM Ľudmila Pulišová informovala návštevníkov o rómskych muzikantoch na Gemeri a v Malohonte. Zaujala rozprávaním o najstaršom súčasnom rómskom primášovi Elemírovi Farkašovi z obce Gemer. "Pôsobilo tu mnoho známych muzikantov najmä v minulosti. Seminár sa snaží ukázať Rómov aj z inej strany, aby neboli len zatracovaní," vysvetlila.  GMM sa špecializuje na výskum rómskej kultúry od roku 1996. Od vzniku múzea však jeho pracovníci nachádzajú zaujímavosti a osobnosti o primášovi Mártonovi Dombim, portréty či bustu Cinky Panny. "Rómovia boli súčasťou nášho života od 19. storočia. My mapujeme ich prejavy, bývanie a kultúru. Chceme prispieť týmto seminárom k celkovej histórii nášho Slovenska a Európy, pretože jej súčasťou je a aj bola rómska komunita. Treba si uvedomiť, že Rómovia sú tu a prijať ich. Mali by sme im dať možnosť včleniť sa do spoločnosti," zakončila riaditeľka.

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.