Trnava, 19.01.2015 SPRÁVY

Projekt e-Roma Resource zefektívni prácu s Rómami

Štátne inštitúcie, ale i mimovládne organizácie nedisponujú údajmi o možnostiach spolupráce, o príkladoch dobrej praxe. Nemajú dokonca ani zoznam najúčinejších opatrení, ktoré by zlepšili život Rómov. 

Ceľom projektu je vytvoriť informačnú a vzdelávaciu on-line platformu. "Projekt je realizovaný s jasným a dynamickým zameraním na potreby užívateľov on-line platformy na základe zistených potrieb. Vytvorená on-line platforma bude vnímaná ako krok k zefektívneniu vzdelávania Rómov, ušetreniu úsilia a finančných prostriedkov, rovnako ako k zálohovaniu sietí, ktoré detekujú osvedčené postupy, projekty, vzdelávacie nástroje a zabezpečujú tak rýchlejšie a efektívnejšie šírenie informácií z oblasti vzdelávania Rómov na všetkých úrovniach," uviedla pre Gipsy Television Michaela Machajová z Fakulty zdravotníctva a sociálnej práce Trnavskej univerzity.

V nedávnom období bola ukončená výskumná fáza pracovného balíka WP2, ktorého hlavným cieľom bolo zhodnotenie potrieb cieľových skupín a analýza súčasného stavu vo všetkých partnerských krajinách. "Jedným z výstupov WP2  sú vypracované národné správy, ktorých analýzy tvoria základ pre vytvorenie on-line platformy," vysvetlila Machajová.


Slovensko ako vedúci partner tohto balíka z nich spracoval súhrnný transnárodný report, ako hlavný výstup. Na základe hodnotenia potrieb a odporúčaní respondentov zapojených do výskumnej časti vyplynuli návrhy pre prioritné oblasti a formu plánovanej platformy a jej prvotné testovanie bude realizované na 3. projektovom stretnutí v Krakove, ktoré sa uskutoční v druhej polovici februára tohto roku.


Situačná analýza z jednotlivých krajín zdôraznila viacero problémov v dostupnosti informácií o rómskej populácii, ale upozornila aj na všeobecné problémy, ktorým čelia Rómovia. V rámci situačnej analýzy bolo spracovaných množstvo dostupných zdrojov o situácii Rómov v participujúcich krajinách a zahrnutých množstvo organizácií pracujúcich s Rómami.

V rámci hodnotenia potrieb bol použitý dotazník ktorým sme oslovili široké spektrum odborníkov pracujúcich s Rómami. Celkovo bolo do výskumu zahrnutých 176 odborníkov z partnerských krajín vrátane Slovenska s dlhoročnými skúsenosťami, ktorých názory tak predstavujú dobrý základ pre návrh a prípravu obsahu platformy. Celkovo viac ako polovica respondentov zo všetkých krajín pokladá kvalitu dostupných údajov za nedostatočnú.

"Nie sú k dispozícii údaje, ako napríklad možnosti spolupráce, príklady dobrej praxe, zoznam najúčinnejších intervencií, ale aj mnoho ďalších. Respondenti navrhli aj oblasti, ktoré by mali byť súčasťou platformy a to oblasť vzdelávania a odbornej prípravy, zamestnanosti, sociálnej integrácie, rovnosti príležitostí, ale aj kontakty na inštitúcie a prebiehajúce aktivity," dodala Michaela Machajová.

Výsledky výskumu poukázali na množstvo problémov v dostupnosti informácií o Rómoch vo všetkých krajinách a platforma by tak mohla byť cenným zdrojom nových a užitočných informácií pre cieľovú skupinu užívateľov s pozitívnym vplyvom pre rómsku populáciu.

Medzinárodný projekt e-Roma Resource je spolufinancovaný z Programu celoživotného vzdelávania - Lifelong Learning Programme Európskej únie. Orientovaný je na podporu celoživotného vzdelávania a gramotnosti v partnerských krajinách. 

 

Bližšie informácie:

http://project-err.splet.arnes.si/

http://vz.truni.sk/index.php?id=163

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.