02.01.2020 SPRÁVY

Prezidentka SR Z. Čaputová udelila štátne vyznamenanie Jánovi Cibuľovi.

foto: J. C., SITA

video: RTVS

Prezident Slovenskej republiky každoročne udeľuje štátne vyznamenania výnimočným osobnostiam našej krajiny, ktoré sa významným spôsobom pričinili o rozvoj alebo reprezentáciu Slovenska.

Slávnostné odovzdávanie vyznamenaní sa konalo v sále Slovenskej filharmónie za účasti významných hostí z politického, kultúrneho či spoločenského života. Prezidentka Zuzana Čaputová odovzdal celkom 20 štátnych vyznamenaní.

Prezidentka SR sa rozhodla udeliť štátne vyznamenanie in memoriam rodákovi z Klenovca, najvýznamnejšiemu Rómovi 20. storočia Dr. Jánovi Cibuľovi za mimoriadne zásluhy o rozvoj v sociálnej oblasti a za šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí. Vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. riedy prevzal jeho syn Davide Cibula, ktorý pricestoval do Bratislavy zo Švajčiarska, kde žije.

Štátne vyznamenanie dostal Ján Cibuľa.

Ján Cibuľa vyštudoval v roku 1957 Lekársku fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. V tom čase bol jediným Rómom v Československu, ktorý úspešne skončil medicínu. Pochádzal z rodiny chudobného hudobníka. Rodičia však štyri z piatich detí poslali študovať na vysoké školy.

Ako absolventa medicíny ho vtedajší režim poslal pracovať do Nemeckej demokratickej republiky. Po návrate domov pracoval v Bratislave a Novákoch, o rok neskôr odišiel z Československa navždy. Dôvodom nebol komunistický režim, ale jeho manželka odišla do Rakúska. V krajine ju nenašiel a tak jeho kroky smerovali do Švajčiarska.

Stretával sa s poprednými svetovými osobnosťami.

Vo Šajčiarsku pracoval ako laborant, neskôr si otvoril v Berne ambulanciu praktického lekára. Externe vyštudoval univerzitu vo Viedni a venoval sa aj akupunktúre.

Ján Cibuľa sa ako aktivista stretával s poprednými osobnosťami svetového politického a kultúrneho života. Napríklad s Indirou Ghándhíovou, lovcom nacistov Simonom Wiesenthalom, švédskym premiérom Olafom Palmem alebo francúzskym prezidentom Jacquesom Chiracom. Využíval každú možnosť, aby upozornil na diskrimináciu Rómov. Písal články o kultúre a zvykoch Rómov a vystupoval ako uznávaná autorita v televíznych diskusiách.

Viete ako vznikol Medzinárodný deň Rómov?

Veril, že iba združovaním rómskych elít sa zbúrajú predsudky voči Rómom. Práve on sa v roku 1971 výraznou mierou pričinil, aby sa stretli rómske elity v anglickom meste Orpington. Išlo o prvé stretnutie Medzinárodnej rómskej únie (IRU) a svet si ho pripomína ako Medzinárodný deň Rómov. Slovenský lekár sa tak dostal do čela dovtedy najsilnejšieho rómskeho hnutia v histórii.



OSN uznala Rómov za národ vďaka Cibuľovi!

V roku 1979 viedol a financoval dvanásťčlennú delegáciu západných a východných Rómov do sídla OSN v New Yorku. Úspešnosť tejto misie vyvrcholila 3. marca 1979, kedy OSN uznala Rómov za národ a ich medzinárodnú reprezentatívnu organizáciu IRU prijala za svojho člena v skupine mimovládnych organizácií so štatútom pozorovateľa. Dr. Cibuľa sa stal vyslancom IRU pri OSN v Ženeve.

Na Slovensko sa vrátil po Nežnej revolúcii.

Cibuľa sa vrátil na Slovensko až v roku 1990. Jeho úspechy si všimli najskôr v Kanade. Združenie česko-slovenských Rómov ho nominovalo v roku 2001 na Nobelovu cenu mieru. Rodák z Klenovca bol oficiálne zaradený medzi kandidátov. Pre Slovensko bol neviditeľný. Až v roku 2008 mu Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity udelil Cenu za ľudskosť. V tom čase už trpel ťažkou chorobou. Napriek zdravotným komplikáciám bol stále aktívnym diplomatom. Bojoval za odškodnenie obetí rómskeho holokaustu. Chcel, aby Rómov odškodnili ako Židov. Ján Cibuľa zomrel 13. augusta 2013 vo švajčiarskom Berne. 



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.