PREZIDENT: SR prikladá veľký význam plneniu miléniových rozvojových cieľov

foto TASR

Bratislava 27. septembra 2010 (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič sa dnes vrátil z USA, kde sa zúčastnil na 65. zasadnutí Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (VZ OSN) v New Yorku. TASR to potvrdila Soňa Záňová z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

Gašparovič vo svojom prejave v pléne v stredu 22. septembra okrem iného uviedol, že Slovensko prikladá veľký význam plneniu miléniových rozvojových cieľov, ktoré podľa neho odrážajú najcitlivejšie problémy súčasného globálneho sveta. Bez plnenia týchto cieľov by podľa Gašparoviča nebolo možné dosiahnuť dlhodobo udržateľnú bezpečnosť, sociálno-ekonomickú stabilitu a kvalitu životného prostredia na našej planéte. Vo všeobecnej rozprave vystúpil s príspevkom v piatok 24. septembra, v ktorom vyjadril podporu hlavnej téme zasadnutia - Potvrdenie ústredného postavenia OSN v riadení na globálnej úrovni. Svetová finančná a hospodárska kríza podľa neho poukázala na slabiny existujúcich štruktúr svetového ekonomického poriadku. Aj v tejto finančno-ekonomickej dimenzii na globálnej úrovni musí byť potvrdená kľúčová úloha OSN a jej členských štátov, uviedol Gašparovič.

Na pôde OSN sa okrem iného stretol aj so svojím srbským partnerom Borisom Tadičom, ktorému zopakoval, že pozícia SR vo vzťahu ku Kosovu sa nezmenila. SR trvá na dodržiavaní medzinárodného práva a rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, a preto nezávislosť srbskej provincie Kosovo neuznala. Hlavy štátov sa zhodli na tom, že slovensko-srbské vzťahy by mali pokračovať v intenzívnejšej miere najmä v oblasti hospodárstva a obchodu a hovorili aj o menšinovej otázke.

Cestou do USA prezident SR absolvoval aj historicky prvú oficiálnu návštevu Islandskej republiky, kde sa stretol s prezidentom Ólafurom Ragnarom Grímssonom, predsedníčkou najstaršieho európskeho parlamentu Ástou Raghneidur Jóhannesdóttir a predsedníčkou vlády Jóhannou Sigurdardóttir. Hlavnou témou rozhovorov boli integračné snahy Islandu vstúpiť do Európskej únie, rómska problematika či obchodná spolupráca.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.