PREŠOV: SNSĽP vyjadruje znepokojenie nad vybudovaním múra

ilustačné foto TASR/Roman Hanc

Prešov/Bratislava 10. septembra 2010 (TASR) - Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP) vyjadruje hlboké znepokojenie nad rozhodnutím samosprávy o výstavbe verejného oplotenia v lokalite Stará tehelňa v Prešove.

Mesto Prešov vybudovalo osem metrov dlhú a dva metre vysokú panelovú zábranu, ktorou bude z jednej strany ukončená Murárska ulica. Tá je z dopravného hľadiska vedená ako slepá ulica a nad prudkým svahom končí aj asfaltová cesta a chodník. Po svahu vedie len živelne vychodená poľná cestička, ktorú využívajú Rómovia zo Starej tehelne. Podľa vedenia mesta je prechod po svahu nebezpečný, nakoľko tu nie je oficiálny chodník a preto jeho okolie nie je udržiavané. Obyvatelia Murárskej a susediacich ulíc sa rovnako sťažujú na neporiadok a vandalizmus, ktoré majú údajne na svedomí niektorí neprispôsobiví občania prechádzajúci touto časťou.

Vo vyhlásení SNSĽP sa uvádza, že kontroverzná je izolačná funkcia múra, ktorá má byť podľa vedenia mesta úspešným receptom na riešenie mnohopočetných sťažnosti na vandalizmus, priestupky a inú protispoločenskú činnosť. Stredisko poukazuje na príklady výstavby múrov v Ostrovanoch, Michalovciach, Trebišove, Sečovciach a Lomničke a vyjadruje vážne obavy, že samosprávy takto zakladajú v oblasti ľudských práv neprijateľný spoločenský trend. "Múry nahrádzajú bezradnosť miest a obcí, ktoré zlyhali a rezignovali na svoje poslanie tam, kde mestá a obce neprijímajú systémové opatrenia, absentuje aktívna komunikácia o riešení akútnych problémov spolužitia," píše sa vo vyhlásení. V stanovisku vedenia prešovskej radnice k vyhláseniu SNSĽP, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Iveta Adamová sa uvádza, že mesto postupovalo v súlade s požiadavkou Výboru mestskej časti 3, ktorý schválil na výstavbu aj finančné prostriedky a reagovalo na požiadavky a sťažnosti občanov.

"Radnica odmieta akékoľvek obvinenia z rasovej segregácie a ani stavby nerozdeľuje na antiminoritné či antimajoritné. Ide iba o opatrenie proti prechodu peších v tejto oblasti. K Starej tehelni je riadna príjazdová komunikácia aj chodník v správe mesta, ktorý môžu obyvatelia užívať a nevytvárať si živelným spôsobom skratky v nebezpečnom teréne," píše sa v reakcii mesta.

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.