PREŠOV: Rómov oddelili múrom

ilustračné foto TASR/Milan Kapusta

Prešov 9. septembra 2010 (TASR) - Mesto Prešov dnes dokončilo výstavbu osem metrov dlhého a 2,5 metra vysokého múru, ktorý z jednej strany úplne uzavrel Murársku ulicu. Od konca tejto slepej ulice vedie po svahu poľný chodník, ktorý ako skratku na prechod do tejto časti mesta využívajú hlavne Rómovia žijúci v lokalite Stará tehelňa.

Obyvatelia ulíc Murárska, Veselá a Kotradova sa opakovane už niekoľko rokov sťažujú na zvýšenú kriminalitu, vandalizmus a obávajú sa o svoj majetok i zdravie. Výstavbu múru mesto odôvodňuje tým, že ide o preventívno-bezpečnostné opatrenie a zrealizovalo ho na základe mnohých podnetov od obyvateľov. V stanovisku radnice sa uvádza, že asfaltová cesta končí tesne pred panelovou uzáverou a za ňou sa nachádza živelne urobený chodník, okolo ktorého je prudký spád, kroviny a priekopa.  „Chodník je neudržiavaný, počas dažďov a rovnako v zime, keď nasneží, je pre prechádzajúcich nebezpečný. K lokalite Stará tehelňa vedie niekoľko udržiavaných ciest a chodníkov, aj preto radnica pristúpila k tomuto riešeniu," uviedol primátor Pavel Hagyari.

Množstvo sťažností sa podľa primátora týkalo aj problémov s neprispôsobivými spoluobčanmi občanmi. „Nemáme problém vyjsť týmto žiadostiam v ústrety. Z dopravného hľadiska ide o slepú ulicu, takže nie je nutné ponechať ju priechodnú pre motorové vozidlá. Vzhľadom na to, že tu boli mnohopočetné sťažnosti na vandalizmus, priestupky prechádzajúcich, toto opatrenie by malo vyriešiť viacero problémov naraz," dodal primátor. František Kubica, ktorý vlastní rodinný dom hneď pri spomínanom múre, tvrdí, že ide o neustále sa opakujúce problémy. "Ničili my plot, ničili my stromy, bola špina okolo domu, vykonávali tu potrebu, problémy som nemal len ja, ale aj ďalší susedia. Myslím si, že keď im zabránia tadiaľto chodiť, tak to pomôže," uviedol 76-ročný dôchodca.

Poslankyňa mestského zastupiteľstva Marta Kollárová, dnes pre médiá uviedla, že podnety už niekoľko rokov riešia aj vo výbore mestskej časti. "Je to vlastne technicky najjednoduchšie riešenie, ktoré nepresahuje vysokú investíciu do 2000 eur a určite to zvýši v súčasnosti bezpečnosť v tejto časti," dodala Kollárová. Zdôraznila, že mesto bude musieť urobiť aj iné kroky, ktoré by mali zabezpečiť pre túto lokalitu napríklad lepší prístup k MHD a podobne. Obyvateľ Starej tehelne Jozef Balog výstavbu múru považuje za diskrimináciu. Zároveň uviedol, že sa chcú s touto záležitosťou obrátiť prostredníctvom rómskych organizácií na Európsku úniu. "To je normálna diskriminácia. Chodievame tadiaľto s deťmi do škôlky aj do školy a kadiaľ máme teraz chodiť. Naokolo to trvá omnoho dlhšie," povedal Balog.

V súvislosti s týmito problémami pred časom obyvatelia ulíc spísali petíciu, s ktorou sa obrátili na mesto. Podľa slov členky petičného výboru Heleny Miklošovej, toto opatrenie nebude dostatočné. Domnieva sa, že múr mal byť omnoho dlhší, asi 400-metrový, tak ako sa o tom pôvodne uvažovalo. "Nie je to diskriminácia. Všetci občania, ktorí žijú v tejto lokalite, tento múr určite privítali a berieme to takto, že my sa chceme ohradiť a my chceme ten plot pre seba," konštatovala Miklošová. Vedenie mesta informovalo, že panelová zábrana bude po namontovaní bránky priechodná, kľúč od nej budú mať k dispozícii majitelia pozemkov, ktorí sa takto budú môcť dostať do záhradkárskej oblasti.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.