PREŠOV: Proti výstavbe kontajnerových bytov pre neplatičov vznikli dve petície

ilustračné foto AP/František Iván

Prešov 29. septembra 2010 (TASR) - Obyvatelia ulíc v prešovskej mestskej časti, ktorá susedí s lokalitou Stará tehelňa, kde žije asi 1200 Rómov, nesúhlasia s plánom mesta umiestniť v blízkosti týchto blokov kontajnerové byty.

So zámerom nesúhlasia ani samotní obyvatelia Starej tehelne. Zámer postaviť šesť kontajnerových bytov priamo v spomínanej lokalite odobril mestský parlament v máji tohto roka. Dnes poslanci v rámci návrhu rozpočtových opatrení rokovali aj o realizácii tohto projektu.  Poslankyňa Marta Kollárová navrhla stiahnuť túto časť z materiálu, zastupiteľstvo však jej návrh nepodporilo. Obyvatelia mestskej časti s plánom výstavby nesúhlasia a v sobotu (25.9.) rozbehli petíciu proti tomuto zámeru. V utorok (28.9.) sa začali zbierať podpisy aj pod ďalšiu petíciu, ktorú iniciovali samotní obyvatelia Starej tehelne. Svoju nespokojnosť zástupcovia petičných výborov dnes prezentovali aj na rokovaní zastupiteľstva.

"Za necelé tri dni sme zozbierali takmer 1000 podpisov a petícia pokračuje ďalej. V tejto lokalite sa nakumuluje množstvo neplatičov, neprispôsobivých a trpieť budú slušní ľudia, lebo v Starej tehelni žijú aj ľudia, ktorí pracujú, starajú sa o rodinu o deti," povedala členka petičného výboru Helena Miklošová.
Predseda druhého petičného výboru Igor Dužda žiadal poslancov o zmenu tohto rozhodnutia a vyzval ich, aby problémy, ktoré sa tu vyskytujú, riešili spoločne s Rómami.

"Včera za hodinu sme vyzbierali asi 150 podpisov. Kategoricky sú Rómovia proti tomu, pretože v lokalite žije asi 80 až 85 percent Rómov, ktorí si sami svoje byty zveľaďujú a chcú žiť slušne," povedal Dužda. Pripomenul, že presunom neplatičov do kontajnerových bytov a nasťahovaním ľudí z iných lokalít do uvoľnených bytov spôsobí ďalšie komplikácie. Podľa neho mesto nemá ochotu riešiť tento problém.
Poslanec Ján Čižmár uviedol, že už vybudovaním týchto bytov chcelo mesto vytvoriť Rómom slušné podmienky na bývanie, ale nie všetci si to vážia. Dôkazom toho je aj veľa zdevastovaných bytov v týchto blokoch. Mesto podľa neho musí nejakým spôsobom riešiť tých, ktorí si neplnia svoje povinnosti a nedokážu sa prispôsobiť.
Ako uviedol vedúci odboru sociálnych služieb MsÚ Marián Bača, radnica vytvorila aj inštitút takzvaného osobitného príjemcu, ktorý pomáha rodinám ochotným riešiť problémy s neplatičstvom. Skúsenosti s týmto programom sú vraj dobré a zapojilo sa do neho 16 rodín.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.