Poprad, 24.11.2016 SPRÁVY

POPRAD: Obyvatelia Matejoviec podpisujú petíciu, nechcú komunitné centrum.

ilustračné foto

V popradskej mestskej časti Matejovce by malo vzniknúť komunitné centrum určené predovšetkým pre rómskych obyvateľov. Na vypracovanie projektovej dokumentácie samospráva vyčlenila sumu 33.000 eur. 

Jeho výstavba na Staničnej ulici sa však nepáči miestnym obyvateľom, ktorí sa rozhodli zrealizovať petíciu. Podľa Ľuboša Stankovena, ktorý stojí za jej vznikom, je petícia vyjadrením názoru občanov mestskej časti Matejovce, ktorí majú dlhoročné skúsenosti s problematikou neprispôsobivých občanov a považujú za potrebné, aby sa rešpektoval aj ich názor.

Zámer stavby nového centra je podľa vedenia mesta v súlade s Komunitným plánom sociálnych služieb mesta Poprad na roky 2015 –2020. Poprad sa v rámci jeho výstavby chce zapojiť do výzvy Ministerstva vnútra SR v rámci Operačného programu Ľudské zdroje na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok zameraný na výstavbu, modernizáciu a prestavbu komunitných centier v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít. "V novovzniknutom komunitnom centre budú pre osoby v nepriaznivej sociálnej situácii poskytované sociálne služby, a to sociálne poradenstvo, pomoc pri uplatňovaní práv a právom chránených záujmov, pomoc pri príprave na školskú dochádzku a školské vyučovanie či sprevádzanie dieťaťa do a zo školského zariadenia, preventívne aktivity i záujmová činnosť," vymenoval vedúci odboru urbanizmu a priestorového plánovania na Mestskom úrade v Poprade Ľuboslav Mlynarčík pre TASR.

V lokalite, kde by malo vzniknúť komunitné centrum, sa bol osobne pozrieť aj primátor Popradu Jozef Švagerko. Podľa jeho slov sa na mieste nachádza jeden prístup pitnej vody, chýba tam aj elektrina. "Nechceme ísť cestou, že niekomu bez práce budeme dávať vymoženosti, ale to nie je o vymoženostiach. Chceme, aby ľudia v rámci možností, veď sú to tiež občania mesta, mali dôstojné podmienky. Komunitné centrum by malo byť o školení, vzdelávaní, aby pochopili, akým smerom sa život uberá," vysvetlil Švagerko. Prostredníctvom materských škôl a zapájania Rómov do života chcú zabrániť napríklad šíreniu žltačky či iných epidémií. Vedenie mesta verí, že ak ich podchytia, podarí sa im lepšie vychovať ďalšie generácie.

S výstavbou komunitného centra však nesúhlasia miestni občania. "Touto petíciou chceme zabrániť segregácii neprispôsobivých občanov z mesta a okolia do mestskej časti Matejovce a nárastu ich počtu v tejto lokalite," vysvetlil pre TASR Stankoven s tým, že celú situáciu sa preto miestni obyvatelia rozhodli riešiť. "Postup samosprávy bol nekorektný voči Matejovčanom. Občania sa jednoducho dozvedeli iba z médií, že takéto niečo sa ide robiť, bez toho, aby im to vôbec niekto detailne predstavil," uviedol. Petícia vznikla na internete, v súčasnosti sa tu nachádza viac ako 250 podpisov. V písomnej forme ich je viac ako 200 a občanom je k dispozícii v reštauračných zariadeniach mestskej časti. 

Stankoven zároveň vysvetlil, že samospráva mala s petičným výborom rokovanie. "Sme presvedčení, že sa nájde aj iné kompromisné riešenie, ktoré uspokojí všetkých, ktorých sa daná situácia týka," uzavrel.   

zdroj: TV Poprad



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.