POLTÁR: Mesto opraví strechu bytovky, v ktorej žijú Rómovia

foto TASR

Poltár 24. augusta 2010 (TASR) - Už čoskoro začne mesto Poltár s opravou strechy 50-ročného bytového domu, v ktorom žijú občania rómskej národnosti. Poltár získal z Úradu vlády SR v zmysle výnosu na poskytovanie dotácií na podporu sociálnych a kultúrnych potrieb rómskej komunity sumu 20.000 eur.


Cieľom projektu Renovácia - oprava bytového domu na Ulici slobody v Poltári je obnova 50-ročnej bytovky, v ktorej sa nachádza 18 bytových jednotiek plne obývaných obyvateľmi rómskej komunity. Renovácia bude realizovaná dodávateľsky. Mesto už uskutočnilo výberové konanie formou verejného obstarávania a s prácami sa začne koncom augusta. Hlavným zámerom samosprávy je, aby sa realizáciou tohto projektu zlepšila bytová situácia nájomníkov mestského domu. Podľa vedúcej stavebného oddelenia mestského úradu v Poltári Viery Bahledovej bolo jednou z podmienok pri výbere firmy aj zapojenie občanov rómskej národnosti, ktorí obývajú uvedené bytové domy, do realizovaných prác, pretože sú dlhodobo nezamestnaní a zapojení do aktivačných prác v meste.

 


Mesto Poltár s 10 percentami obyvateľov rómskej národnosti vlastní tri bytové domy, v ktorých býva viac ako 200 Rómov. Z veľkej časti sú to občania dlhodobo nezamestnaní, sociálne odkázaní a ich jediným príjmom sú dávky v hmotnej núdzi. Šanca zamestnať sa a vymaniť z existenčných problémov je pre týchto občanov veľmi nízka. Z tohto dôvodu sa často stávajú neplatičmi nájomného za užívanie bytov a nie je tak tvorený ani fond opráv. V roku 2007 samospráva realizovala projekt, v rámci ktorého boli na dvoch mestských bytových domoch kompletne opravené strechy.

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.