PLAVECKÝ ŠTVRTOK: Minister D. Lipšic chce riešiť problém s rómskou osadou

foto TASR/Eduard Fašung

Plavecký Štvrtok 19. októbra 2010 (TASR) - Problémom s rómskou osadou v Plaveckom Štvrtku na Záhorí sa dnes zaoberal minister vnútra SR Daniel Lipšic. Starosta obce Ivan Slezák mu ukázal v osade domy, ktoré sú postavené načierno v chránenom krajinnom pásme európskeho významu a navyše aj na pozemkoch, pod ktorými je vedené vysokotlakové plynové potrubie.



 

Freso Plavecky

 

Slezák ministra upozornil, že nelegálne stavby sú vážnym ohrozením bezpečnosti všetkých obyvateľov v Plaveckom Štvrtku. Uviedol, že obecná samospráva robí všetko preto, aby boli nelegálne stavby zbúrané, no naráža na legislatívne problémy, ako aj na protesty mimovládnych organizácií. Rovnako pripomenul vážne problémy majoritného obyvateľstva s neprispôsobivou rómskou menšinou. V obci sa pravidelne vyskytujú drobné krádeže, dochádza k lúpežným prepadnutiam a dokonca nie sú výnimkou ani napadnutia učiteľov v miestnej základnej škole rómskymi žiakmi. Minister Lipšic prisľúbil pomoc pri riešení tohto problému, či už ide o odstránenie čiernych stavieb alebo personálne posilnenie Obvodného oddelenie polície v Stupave na udržanie verejného poriadku a tlmenie trestnej činnosti.

O zvýšenie bezpečnosti v Plaveckom Štvrtku žiadal bývalého ministra vnútra už v apríli predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo. „Niet sporu o tom, že ľudia by sa na ulici mali cítiť bezpečne. Druhou stránkou tohto problému je skutočnosť, že v bezpečnostnom a ochrannom pásme sú vybudované rôzne stavby, pri ktorých hrozí určitý druh všeobecného ohrozenia. Keďže ide o bezpečnosť občanov, všetky ostatné kroky musia ísť bokom," povedal Frešo. Jedným z riešení je podľa neho zvýšenie počtu policajtov v jednotlivých lokalitách na území kraja. BSK chce tiež do konca roka v spolupráci s miestnou samosprávou a mimovládnym sektorom pripraviť projekt zameraný na prevenciu pred konfliktnými situáciami, do ktorého by sa mohli zapojiť aj bezpečnostné zložky.

Na druhej strane obyvatelia rómskej osady nie sú spokojní so svojím starostom. Spísali petíciu na jeho odvolanie. Podpísalo ju asi 150 občanov. V petícii uvádzajú, že starosta Rómov diskriminuje, nerieši rómsku otázku, má záujem vypratať pozemky, na ktorých osada stojí. Zároveň žiadajú, aby do miestnej základnej školy prestala chodiť polícia. Starosta Slezák obvinenia v rómskej petícii jednoznačne odmieta. Ako sa vyjadril pre TASR, rómsku osadu tvoria prevažne čierne stavby postavené na území prírodnej rezervácie. Navyše pod pozemkami ide vysokotlakové plynové potrubie, ktoré hrozí explóziou pri bežnej manipulácii s otvoreným ohňom obyvateľmi rómskej osady. Pri havárii by mohlo dôjsť až k ohrozeniu ich zdravia či dokonca životov. Situáciu je potrebné riešiť. Slezák potvrdil, že do Plaveckého Štvrtka chodí polícia. "Už ani neriešime drobné krádeže v obci, ktoré sú na bežnom poriadku. Ale musíme sa ohradiť voči správaniu sa rómskych detí v základnej škole, ktoré ostatné deti šikanujú a fyzicky napádajú. Nie sú už výnimkou ani útoky na učiteľov," povedal Slezák.

Obecná samospráva musela pristúpiť aj k regulácii dodávok vody do osady. Sú limitované na 2,5 hodiny ráno a večer. Obyvatelia osady sú dlžní obci za vodu 9000 eur. Ďalších približne 13.000 eur obec musela v ostatnom čase zaplatiť za likvidáciu odpadu, ktorý sa kopí v okolí osady. "Tieto náklady by samospráva nemohla znášať zo svojho rozpočtu. Preto nám finančne vypomáhajú niektorí sponzori," dodal Slezák. Ostatní, majoritní obyvatelia Plaveckého Štvrtka, starostu podporujú. Aj oni iniciovali petíciu, ktorú podpísalo 450 občanov. Vyjadrili v nej nesúhlas s návrhom na jeho spochybňovanie či dokonca odvolanie. "Nechceme doplácať na nelegálny tábor. Všetky podlžnosti si musíme riadne zaplatiť. Pritom ľudia z nelegálneho tábora neplatia za vodu a odvoz odpadu. Ich nedoplatky platí obec z rozpočtu, v ktorom potom chýbajú prostriedky na investície, ktoré potrebujeme všetci," uviedol pre TASR jeden z členov podpornej petície František Vajarský.

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.