Bratislava/ Rokycany, 09.02.2016 SPRÁVY

Peter Pollák: Navrhuje v Rokycanoch zriadiť bežnú základnú školu.

foto TASR

Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák je spokojný s rozhodnutím Ministerstva škola vyradiť zo siete škôl Súkromnú špeciálnu základnú školu v Rokycanoch. Pollák preto teraz navrhuje, aby v obci vznikla klasická základná škola.

"Rozhodnutie Ministerstva školstva o vyradení Súkromnej špeciálnej základnej školy v Rokycanoch zo siete škôl je pozitívnym krokom k tomu, aby Slovenská republika začala realizovať odporúčania, ktorými by sa znížil počet rómskych detí v špeciálnych školách. Hneď pri prvom prípade, v ktorom sme mali podozrenie, že dochádza k neoprávnenému zaraďovaniu rómskych detí do špeciálnej základnej školy sa potvrdilo, že deti boli umiestnené do Súkromnej špeciálnej základnej školy v Rokycanoch protizákonne. Dá sa preto predpokladať, že k umiestňovaniu rómskych žiakov na základe nesprávnej diagnostiky dochádza aj v ďalších špeciálnych základných školách," uvádza sa v písomnom stanovisku Petra Polláka (OĽaNO-NOVA).

Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák očakáva výsledky kontroly Štátnej školskej inšpekcie aj v špeciálnych základných školách  v obciach Giraltovce, Svinia a Ostrovany. Peter Pollák dal podnet na výkon Štátnej školskej inšpekcie v Špeciálnej základnej škole Rokycany a aj v ďalších vyššie menovaných špeciálnych základných školách, pretože pri plnení svojich úloh dospel k záveru, že rómske deti mohli byť do týchto špeciálnych základných škôl zaradené v rozpore s právnymi predpismi. Najprospešnejším riešením pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia, ich rodičov a obce do budúcnosti je podľa Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity zriaďovať miesto špeciálnych škôl v obciach, bežné základné školy a podporovať kvalitnú predškolskú prípravu.

Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák odporučil na stretnutí so starostom obce Rokycany Jánom Kovalikom, aby obec požiadala o zriadenie riadnej základnej školy. "Zriadením riadnej základnej školy by obec získala ďalšie výhody, ako vytvorenie pracovných miest pre  miestnych obyvateľov a zlepšenie prístupu k vzdelávaniu aj pre nerómske deti. Pre obec Rokycany a aj ďalšie obce, ktoré majú rómskych obyvateľov je teraz ten najvhodnejší čas ako môžu zabezpečiť kvalitné vzdelávanie detí, a to nielen rómskych žiakov," vysvetlil Pollák (OĽaNO-NOVA).
 
Obec Rokycany je zaradená do zoznamu 150 vybraných obcí, v ktorých bude Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity podporovať programy v rámci Národného projektu Take away, ktorý je súčasťou OP Ľudské zdroje. "Jedným z nich je aj program predškolskej prípravy. Obec môže reagovať aj na Výzvu Ministerstva vnútra na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok na výstavbu alebo rekonštrukciu predškolských zariadení,“ informoval o možnostiach obce Rokycany Peter Pollák (OĽaNO-NOVA), splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity.   

Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák sa dňa 12. februára 2016 o 19:00 hod. zúčastní zasadnutia Obecného zastupiteľstva v obci Rokycany. Diskutovať sa bude o možnostiach obce zriadiť základnú školu, obec predloží návrhy nehnuteľností na svojom území, v ktorých by mohla pôsobiť základná škola a o prípadnej finančnej a odbornej podpore Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.    

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.