10.08.2018 SPRÁVY

PATAKYOVÁ: Budem trvať na tom, aby policajti mali pri raziách kamery.

ilustračné foto

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová tvrdá na tom, aby policajti mali pri raziách kamery. Argumentuje spornými prípadmi, kedy sa Rómovia sťažovali na fyzické útoky zo strany policajtov.

Razia v Moldave nad Bodvou či v Zborove rozdeľuje slovenskú spoločnosť už nejaký ten čas. Mimovládne organizácie dlhodobo poukazujú na neprimeraný postup polície, ktorá vykonala razie v spomínaných lokalitách, kde žije početná rómska komunita. 

Polícia tvrdí, že postupovala v súlade so zákonom. Aktivisti na čele s bývalou ombudsmankou Janou Dubovcovou si to ale nemyslia. Vtedajšia verejná ochrankyňa práv už v roku 2016 od bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka požadovala, aby policajti mali pri takýchto zásahoch kamery, ktoré by v prípade nejasností záležitosť ozrejmili. Prešli dva roky a policajti celoplošne kamery dodnes nemajú.

"Vyhlásenie verejného obstarávania je otázkou krátkeho času, podklady sme pripravovali v spolupráci s ÚVO. Ešte predtým boli kamery testované v teréne a požiadavky polície optimalizované tak, aby bol projekt prevádzkovateľný," uviedol Tlačový odbor Ministerstva vnútra pre Gipsy Television.


Dubovcovej nástupkyňa, Mária Patakyová, nominantka vládneho Mosta-Híd, ktorá je vo funkcii od vlaňajška, s požiadavkou svojej predchodkyne súhlasí. Aj ona požaduje od súčasnej ministerky vnútra, Denisy Sakovej policajné kamery.

"Je to na ochranu samotných policajtov, ktorí vedia v prípade pochybností, že postupovali v súlade so zákonom. A preto to považujem za tak veľmi dôležité, aby sa kamerové systémy, ako osobné aj na motorových vozidlách, dostali do každodennej reálnej praxe," povedala Mária Patakyová pre Gipsy Television.

Kamery začnú používať na budúci rok

Ako prvá by mala byť podľa medializovaných informácií záznamovým zariadením vybavená poriadková polícia. Tá je podľa ministerstva vnútra službou prvého kontaktu s občanom. Sú to predovšetkým policajti na obvodných oddeleniach a pohotovostné motorizované jednotky.

Kamery budú podľa vyjadrenia Ministerstva vnútra spĺňať náročné podmienky, nielen na technické prevedenie, ale aj na prenos videí a ich centrálne ukladanie.


"Používanie kamier upraví interný predpis. Záznamové zariadenia budú slúžiť predovšetkým na monitorovanie a záznam služobných činností policajtov v kontakte s verejnosťou – najmä využívania policajných oprávnení počas služobných zákrokov. Budú však dôležité tiež  pre ochranu policajtov, keďže bývajú kritizovaní nielen kvôli forme zákrokov, ale napríklad aj pre nečinnosť. Navyše skúsenosti polície potvrdzujú, že keď sú si ľudia pri zákrokoch polície vedomí, že aj ich snímajú kamery, správajú sa oveľa  kultivovanejšie ako v prípadoch, keď sa zásahy nezaznamenávajú,"
uviedol Tlačový odbor pre Gipsy Television.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.