20.06.2018 SPRÁVY

PARLAMENT: Vy tu prestaňte blúzniť o tom, ako Róm niekoho zavraždil! Pustila sa Ďuriš Nicholsonová do Mazureka.

Extrémizmus v našich uliciach narastá, a to práve kvôli ľuďom, ako je poslanec NR SR Milan Mazurek (ĽSNS). Na pôde Národnej rady SR to vyhlásila podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS).

Opozičnej poslankyni sa nepáčilo, ako Mazurek reagoval na poslanca Martina Poliačika (nezaradený), keď mu skákal do reči. "Ak mu skáče do reči Martin Poliačik, Mazurek ho vyzve na pästný súboj. Lebo s vami mykajú anaboliká, ako mykali vrahom Henryho Acordu," odkázala v emotívnom prejave počas rozpravy, ktorej výsledkom má byť vyhlásenie pléna odsudzujúce extrémizmus.

Podľa Ďuriš Nicholsonovej je odmietanie inakosti na pôde parlamentu pre inú orientáciu či farbu pleti len záležitosťou predstaviteľov ĽSNS. "Táto diskusia je viac ako potrebná. Vy tu prestaňte blúzniť o tom, ako Róm niekoho zavraždil. Áno, treba to odsúdiť, ale ja vám ku každému Rómovi dám snehobieleho človeka, ktorý urobil to isté," uviedla.

Mazurek v reakcii povedal, že Ďuris Nicholsonová preukázala pokrytectvo. "Poliačik mi stále skáče do reči, doteraz som reagoval slušne. Ale to na neho neplatí. Pritom váš vlastný poslanec fackuje ľudí po uliciach," povedal na margo incidentu, kedy Peter Osuský (SaS) dal facku Rudolfovi Vaskému za to, že ho nazval fašistom.

Poliačik apeluje, že násilie treba odsúdiť plošne. "Ale je rozdiel, kto k násiliu nabáda. Niekde je výsledkom hmotnej núdze, ale niekde na je výsledkom inej farby pleti či iného náboženstva. Za tým je iný motor, a ten sedí za mnou," poukázal na Mazureka.

Exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) uznáva, že niekedy sú na mieste emócie. "Akékoľvek násilie a netolerantné prejavy je neprijateľné a treba ho odsúdiť. Keď si pozrieme výskum Inštitútu pre  verejné otázky zameraný na extrémizmus, intolerancia voči rôznym menšinám či iným ľuďom sa za desať rokov dramaticky zvýšila. To je vážny signál," dodala.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.