29.01.2019 SPRÁVY

Občania a podniky sa musia pripraviť na situáciu po brexite.

Občania, ktorí sa chystajú cestovať medzi Spojeným kráľovstvom a ostatnými krajinami Európskej únie, a podniky poskytujúce služby na území Británie sa po prípadnom brexite musia pripraviť na právne zmeny v rôznych oblastiach. Uvádza sa to v dokumente, ktorý vlani v júli vydala Európska komisia.

Británia má 29. marca oficiálne vystúpiť z Európskej únie. Ak sa dohodu dovtedy podarí ratifikovať, väčšina právnych účinkov brexitu sa bude uplatňovať od januára 2021.

V prípade, že dohoda nebude do 30. marca ratifikovaná, právo Európskej únie prestane pre Spojené kráľovstvo od tohto dátumu platiť a nastane tzv. tvrdý brexit.

Tvrdý brexit by prakticky okamžite zaviedol kontroly na hraniciach medzi krajinami eurobloku a Britániou. EK sa preto snaží minimalizovať možné narušenia a zdržania a prijíma opatrenia týkajúce sa tovaru, ktorého pohyb sa začal pred vystúpením Británie z EÚ, uvádza sa v novembrovej tlačovej správe Komisie.



Európska komisia prijala v decembri opatrenia na zachovanie základných leteckých spojení medzi Britániou a ostatnými členskými štátmi. Komisia sa podľa tejto správy snaží zabezpečiť aj voľný pohyb občanov EÚ v Británii a naopak. Britská vláda začiatkom decembra minulého roka deklarovala, že práva občanov EÚ žijúcich v Spojenom kráľovstve zachová aj v prípade vystúpenia z EÚ bez dohody, píše sa v januárovom vyhlásení Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostíSR. Podmienkou je reciprocita k občanom Spojeného kráľovstva žijúcim v členských štátoch EÚ.

Brexit podľa júlového dokumentu Európskej komisie ovplyvní aj uznávanie vodičských preukazov, poskytovanie zdravotnej starostlivosti, práva cestujúcich a roaming v oblasti mobilnej komunikácie. Okrem toho je potrebné pripraviť sa na zmeny v povinnostiach v dodávateľskom reťazci, pri dovoze a vývoze tovaru, v oblasti ciel, osvedčení, licencií a povolení a aj pri prenose osobných údajov z EÚ do Spojeného kráľovstva.

Britský parlament bude hlasovať o brexitovom "pláne B"

Členovia Dolnej snemovne britského parlamentu budú v utorok popoludní diskutovať a hlasovať o stratégii blížiaceho sa brexitu, ktorá by mala zabrániť hroziacemu neriadenému odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ. Poslanci pred dvoma týždňami odmietli dohodu o brexite, ktorú s Úniou vyrokovala premiérka Theresa Mayová. Ani dva mesiace pred termínom odchodu Británie z EÚ (29. marec) pritom nie je jasné, za akých podmienok sa tento proces uskutoční.  

Utorková rozprava britského parlamentu by mala vychádzať z brexitového "plánu B", ktorý premiérka predstavila 21. januára a počíta s úpravami sporného záložného plánu pre hranicu medzi Severným Írskom a Írskou republikou. K Mayovej plánu bola predložená viac ako desiatka protichodných poslaneckých pozmeňovacích návrhov. Predseda Dolnej snemovne John Bercow na úvod utorkovej schôdze oznámi, ktoré z nich budú predmetom diskusie a hlasovania, približuje agentúra AP.

Jeden z návrhov počíta s podporou Mayovej dohody v prípade, ak by sa zmenili ustanovenia týkajúce sa tzv. írskej poistky (backstop). Iný má ambíciu zamedziť tomu, aby Spojené kráľovstvo odišlo 29. marca z Únie bez dohody a počíta s oddialením termínu brexitu.

Podľa konzervatívca Nicka Bolesa, podporujúceho druhý z uvedených návrhov, je utorkové hlasovanie "pravdepodobne jedinou šancou" na to, aby parlament zasiahol do procesu brexitu a prevzal nad ním kontrolu. Zasadnutie snemovne sa začne o 12.30 h SEČ, hlasovanie sa očakáva okolo 20.00 h.

Premiérka Mayová verí, že parlament môže ešte schváliť aj ňou vyrokovanú dohodu, ak sa doladí tak, aby zmiernila obavy mnohých poslancov týkajúce sa írskej poistky. Británia by na jej základe mala zostať v colnej únii s EÚ na neurčité obdobie, ak sa nenájde nijaký iný spôsob, ako sa vyhnúť obnoveniu tvrdej hranice medzi britským Severným Írskom a nezávislou Írskou republikou, ktorá aj po brexite zostane členskou krajinou EÚ.

Popredný zástanca vystúpenia Spojeného kráľovstva z Európskej únie, konzervatívny exminister Boris Johnson, v pondelok vyjadril ochotu podporiť Mayovej dohodu o brexite. Svoj súhlas však podmienil tým, že premiérka dosiahne ústupky vo veci írskej poistky. Johnson konkrétne požaduje, aby bolo toto opatrenie časovo obmedzené, respektíve aby od neho mohol Londýn odstúpiť. Podobne sa vyjadrili aj ďalší poslanci, ktorí pred dvoma týždňami "potopili" Mayovej dohodu.

Návrh v tomto duchu predložil Dolnej snemovni vplyvný poslanec z radov konzervatívnych zástancov brexitu Graham Brady. Poslanci by sa jeho schválením zaviazali k podpore Mayovej dohody v prípade, ak by bol backstop nahradený "alternatívnymi" riešeniami. Brady vyjadril presvedčenie, že ak by parlament schválil jeho návrh, poskytol by premiérke "obrovskú palebnú silu" pre ďalšie rokovania s Bruselom o doladení rozvodovej dohody.

Bradyho dodatok v pondelok verejne podporila i samotná Mayová. Najtvrdších zástancov brexitu však ani tento návrh neuspokojuje, pretože neuvádza, čím by sa mal sporný záložný plán pre Írsko nahradiť.

Mayová by chcela upravenú dohodu predložiť na schválenie v priebehu februára, pričom dúfa, že sa jej dovtedy podarí získať dostatočnú podporu poslancov. Pri prvom hlasovaní z 15. januára snemovňa odmietla dohodu v pomere 432:202 hlasov. Išlo o historicky najväčšiu porážku britskej vlády na pôde parlamentu.

Európska únia však opakovane potvrdzuje svoju pozíciu, že dosiahnutý text brexitovej dohody je definitívny a nemôže sa stať predmetom nových rokovaní. Výslovne pritom odmieta možnosť časového obmedzenia platnosti írskej poistky, ktoré by podľa Bruselu spochybnilo samotný účel jej zavedenia.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.