Nové Zámky, 02.05.2015 SPRÁVY

NOVÉ ZÁMKY: Rómsky kráľ vládol len 385 dní. Dnes ho odvolali.

foto internet

V Nových Zámkoch sa v sobotu uskutočnil prvý Kongres rómskeho národa na Slovensku. Jeho cieľom bolo odvolať kráľa Roberta Botoša. Delegátom sa to aj podarilo.

Kongres zvolal Jozef Ravasz, ktorý pred rokom pomáhal Robertovi Botošovi s korunováciou. Ten stretnutie delegátov označil za frašku.

"Kongres ma nemôže odvolať. Moja funkcia je neodvolateľná. Jozef Ravasz a Ladislav Richter sú rozvracači rómskej kultúry," povedal pre Gipsy Television Robert Botoš.

Botoš tvrdí, že za všetkým je spor. Rómsky kráľ sa údajne nechcel podieľať na kupčení s rómskymi hlasmi v nadchádzajúcich parlamentných voľbách. Rozhodnutie kongresu preto nebude akceptovať. O stanovisko sme chceli požiadať aj Ravasza. Do uzávierky sa nám s ním ale nepodarilo skontaktovať.

Roberta Botoša korunovali 12. apríla 2014 v Košiciach. Ten následne vymenoval za svojho prvého ministra Jozefa Ravasza, kráľovských guvernérov a radcov, a udelil ocenenia vybraným osobnostiam za ich prínos pre rozvoj rómskej kultúry a komunity. Do Košíc prišli na slávnosť rómski predstavitelia z celej Európy. Novému kráľovi gratuloval aj splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity a poslanec NR SR Peter Pollák. Po korunovácii nasledovala v Dóme Sv. Alžbety svätá omša s požehnaním.

Vypočujte si celý rozhovor 



Preskočiť reklamu
Fotogaléria:

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.