NITRA: Voľby v kraji sú pokojné, obavy zo zvážania voličov sa zatiaľ nepotvrdili

foto TASR

Šaľa/Nové Zámky/Levice 27. novembra 2010, 14.38 hod. (TASR) - Komunálne voľby na juhu Nitrianskeho kraja prebiehajú bez problémov. Podľa členov mestských komisií volebná účasť zatiaľ nie je veľmi vysoká, ľudia však k urnám priebežne chodia.

"Nemali sme doteraz žiadny podnet, ani sťažnosť, voľby sú pokojné. Podľa informácií z jednotlivých okrskov je momentálne volebná účasť odhadovaná na nejakých 20 percent," uviedla zapisovateľka Mestskej volebnej komisie v Šali Ľuba Boháčová.


Bez akýchkoľvek incidentov sú aj voľby v meste Nové Zámky. Podľa členky mestskej volebnej komisie Lívie Sókyovej je účasť zatiaľ slabá. "Predpokladám, že tých 50 percent by sme ku koncu volieb mali prekročiť. V meste máme približne 12.000 oprávnených voličov. V 37 okrskoch bolo podľa našich zistení voliť doteraz tak po 100 až 150 voličov," odhaduje Sókyová. Mestská volebná komisia v Nových Zámkoch monitoruje priebeh volieb a dohliada aj na to, aby nikto nekupoval hlasy voličov. Zatiaľ takýto prípad riešiť nemusela. "Boli sme upozornení políciou aj na to, že by mohlo dôjsť k niečomu takému, prípadne k zvážaniu rómskych voličov do volebných miestností. Ak by došlo k dovážaniu väčších skupín voličov, dostali sme inštrukcie, aby sme si v takomto prípade vypracovali zoznam týchto ľudí, respektíve si zaevidovali evidenčné číslo auta, aby bolo možné vykonať dokazovanie takýchto prípadov. Zatiaľ ale k ničomu takému nedošlo," dodala Sókyová.


Komunálne voľby prebiehajú pokojne aj v Leviciach. Mestská volebná komisia zatiaľ žiadne incidenty nezaznamenala. "Volebnú účasť nesledujeme, ale dá sa predpokladať, že bude vyššia ako pred štyrmi rokmi, kedy bola na úrovni 30 percent," uviedla zapisovateľka Mestskej volebnej komisie v Leviciach Elena Kušteková.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.