NITRA NAD IPĽOM: Občania postihnutí povodňami neboli odškodnení

foto TASR

Nitra nad Ipľom 9. júla 2010 (TASR) – Obyvatelia Nitry nad Ipľom v okrese Lučenec sú nespokojní a sklamaní. Napriek zaplaveným domom a nutnej evakuácii niekoľkých Rómov doteraz neboli odškodnení. Starosta Tivadar Berki dúfa, že sa im podarí získať financie od budúcej vlády alebo z eurofondov.

 

Dolná časť obce bola počas druhej prívalovej vlny celá zaplavená. Podľa starostu na niektorých miestach mala voda výšku aj 1,60 metra. Sedem rodín dokonca museli evakuovať, pretože voda ohrozovala ich obydlia zo všetkých strán. Zaplavené boli všetky pivnice v obci a deväť domov. Jedna obecná budova sa aj zrútila. "Nevyhlásil som tretí stupeň povodňovej aktivity (SPA), pretože mi na Obvodnom úrade v Lučenci povedali, že sa vyhlasuje, len keď sú pod vodou domy," uviedol pre TASR starosta, ktorý po povodniach podal žiadosť na obvodný úrad na odškodňovanie. Žiadne financie však doteraz nikto z obce nevidel.

"V susednej obci Holiša už peniaze dostali a pritom tam vôbec neboli také záplavy ako tu. Neviem pochopiť, podľa akých kritérií sa rozdeľovalo odškodné. Zrejme podľa politickej príslušnosti. To by však nemalo byť počas povodní rozhodujúce," skonštatoval starosta, ktorý verí, že finančný príspevok dostanú občania od budúcej vlády alebo z fondov Európskej únie.
Obci po povodniach pomohla súčasná premiérka Iveta Radičová, ktorá im zaslala 4000 eur. Za túto sumu odstránili následky povodní, odpratali časti zrútenej budovy, zrekonštruovali detské a basketbalové ihrisko.

Občania sa s neposkytnutím odškodného doteraz nevyrovnali. Takmer každý deň chodia na obecný úrad a žiadajú od starostu peniaze. "Voda im zničila aj kotly v pivniciach, potrebovali by peniaze na zakúpenie nových. Niektorým Rómom poškodilo aj kuchyne," vysvetlil Berki. Rodiny Berkiovcov, Oláhovcov a Káloscaiovcov museli až trikrát počas povodní opúšťať svoje domovy. Škody po záplavách ich trápia doteraz. Ich domy majú vlhké múry a je v nich smrad. Mnohí museli aj nanovo vymaľovať. „Žiadne peniaze sme nedostali a už ani neveríme, že ich niekedy budeme mať. Nevieme, kde sa stala chyba. No keď dostali menej postihnuté obce, mali sme aj my," domnievajú sa povodňami najviac postihnuté rodiny.

Podľa vedúceho odboru civilnej ochrany a krízového riadenia Obvodného úradu v Lučenci Karla Ticháčka mal starosta vyhlásiť 3. SPA alebo mimoriadnu situáciu a ohlásiť to aj na ich úrade. Potom mal vypracovať zoznam občanov, ktorí boli povodňami zasiahnutí a odovzdať ho obvodnému úradu. "My ich inak odškodniť nemôžeme, pretože by sme konali protizákonne," vysvetlil Ticháček.
Starosta Nitry nad Ipľom má ešte možnosť napísať zoznam občanov, vytvoriť fotodokumentáciu poškodených budov či pivníc a zaslať na Obvodný úrad Životného prostredia v Lučenci.

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.