29.04.2019 SPRÁVY

Najvyšší súd nerozpustil ĽSNS. Kotleba poďakoval sudcom.

foto: TASR

Senát Najvyššieho súdu zamietol návrh na rozpustenie parlamentnej ĽSNS. Rozhodnutie oznámil na pondelkovom pojednávaní. Rozhodnutie súdu si vypočuli zástupcovia Generálnej prokuratúry aj štatutárny zástupca žalovanej ĽSNS a jej predseda Marian Kotleba.

NS SR na základe vykonaného dokazovania dospel k záveru že žalovanú stranu nie je možné rozpustiť len preto, že kritizuje ústavný a právny poriadok štátu a že sa zúčastňuje na tvorbe verejnej debaty na politickej scéne.

Právomocou Najvyššieho súdu SR v kontradiktórnom súdnom spore tohto typu v právnom štáte nie je suplovanie úlohy žalobcu a vyhľadávanie dôkazov na jeho tvrdenia.



"Vzhľadom na uvedené, po oboznámení sa so všetkými predloženými dôkazmi, Najvyššiemu súdu SR neostávala iná možnosť, než žalobu zamietnuť pretože žalobca Generálny prokurátor SR, neuniesol dôkazné bremeno,"
uviedla hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová pre Gipsy Television.

Marián Kotleba poďakoval súdcom Najvyššieho súdu, že rozhodovali podľa zákona. Líder ĽSNS zároveň kritizoval ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd), ktorý stranu označil za fašistickú. Podľa Kotlebu to bol nátlak na sudcov.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.