29.04.2019 SPRÁVY

Najvyšší súd dnes rozhodne o (ne)rozpustení ĽSNS.

Päťčlenný senát správneho kolégia Najvyššieho súd bude v pondelok opätovne na svojom verejnom pojednávaní rozhodovať vo veci prípadného rozpustenia parlamentnej ĽSNS.

Pojednávanie by sa malo začať o 10.00 hod. a očakávajú sa pred budovou najvyššieho súdu a Ministerstva spravodlivosti protesty prívržencov kotlebovcov aj záujem médií.

Návrh na rozpustenie strany podal na Najvyšší súd generálny prokurátor Jaromír Čižnár v máji 2017. O osude kotlebovcov rozhoduje senát pod vedením predsedníčky Jany Zemkovej. Prvý raz sa začalo vo veci pojednávať 9. apríla za prísnych bezpečnostných opatrení.



Zástupca Generálnej prokuratúry (GP) SR Ivan Minár vtedy vo svojej záverečnej reči trval na argumentoch týkajúcich sa protirómskych prejavov strany. Opieral sa aj o vyjadrenia strany na adresu súčasného systému v štáte, ktorý podľa jeho slov označili za totalitný. Vidí tu podobnosť s vojnovým Slovenským štátom.

Obhajoba na strane druhej návrh na rozpustenie strany naďalej odmieta, nevidí dôvody na rozpustenie strany. Predseda a štatutárny zástupca ĽSNS Marian Kotleba tvrdí, že žalobca nepredložil žiaden konkrétny dôvod, ktorý by dostatočne odôvodňoval návrh na rozpustenie strany.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.