11.02.2019 SPRÁVY

Na Slovensko chceli prepašovať takmer pol milióna ukrajinských cigariet.

foto: CÚ Michalovce

Na colnom hraničnom priechode v Čiernej nad Tisou odhalili colníci takmer pol milióna kusov pašovaných cigariet ukrytých v železorudných peletách. Finančný únik na cle a daniach bol vyčíslený na viac ako 61 tisíc eur.

Finančná správa má za sebou ďalší úspešný záchyt. Na širokorozchodnej železničnej trati v Čiernej nad Tisou vykonávali colníci rutinnú kontrolu vlakovej súpravy vstupujúcej z Ukrajiny na Slovensko.

"Prepravca v 70 vagónoch deklaroval dovoz železnej rudy vo forme rôznych druhov železorudných substrátov a valcované výrobky zo železa určené pre príjemcu v Českej republike. Pri vykonávaní fyzickej kontroly tovaru so sondážnymi tyčami colníci v dvoch vagónoch narazili na kartónové škatule zabalené v čiernych igelitových fóliách. Ďalšie našli pohodené v neďalekom kroví," uviedla Klára Baloghová, hovorkyňa Colného úradu v Michalovciach.



Spolu v 30 čiernych igelitových obaloch bolo nelegálne dovezených 424 080 kusov cigariet rôznych značiek. Všetky boli balené v spotrebiteľskom balení po 20 ks, v dĺžke tabakového povrazca do 80 mm vrátane a označené na spotrebiteľskom balení známkami „Duty free“. Finančný únik na cle a daniach bol vyčíslený na 61 108, 23 eur.



Prípad, vzhľadom na podozrenie zo spáchania trestného činu, colníci postúpili vyšetrovateľovi Kriminálneho úradu finančnej správy. "Ten vedie vyšetrovanie vo veci podozrenia zo spáchania trestného činu pre porušenie predpisov o štátnych technických opatreniach na označovanie tovaru - zatiaľ voči neznámemu páchateľovi," dodala Baloghová. V prípade preukázania viny sa páchateľ podľa trestného zákona potrestá odňatím slobody na tri až osem rokov.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.