20.09.2017 SPRÁVY

Na prvú výzvu Fondu pre kultúru menšín zareagovali stovky organizácií.

ilustračné foto

V súvislosti s výzvou na registráciu združení národnostných menšín, ktoré budú môcť rozhodovať o voľbe členov odborných rád Fondu na podporu kultúry národnostných menšín, prejavilo záujem približne 500 organizácií.

TASR o tom informoval riaditeľ fondu Norbert Molnár s tým, že v súčasnosti ešte prebieha kontrola náležitostí registrácie, presné číslo zaregistrovaných združení bude známe budúci týždeň.

"Z počtu organizácií, ktoré prejavili záujem je najviac, približne 300, združení zastupujúcich maďarskú národnostnú menšinu, okolo 100 združení zastupuje aktivity rómskej menšiny, rusínskych organizácií sa zaregistrovalo cca 50, zvyšok tvoria združenia ďalších národnostných menšín," priblížil Molnár.

Zaregistrované organizácie národnostných menšín budú mať právo nominovať kandidátov na členov odborných rád a tiež právo zúčastniť sa na voľbách týchto členov. Zhromaždenie zaregistrovaných organizácií sa uskutoční v týždni od 9. do 13. októbra. "Odborné rady musia byť kreované do 15. októbra," pripomenul Molnár.

V päťčlenných odborných radách fondu, ktoré budú v prípade každej národnostnej menšinyrozhodovať o schvaľovaní dotácií, budú mať zástupcovia organizácií národnostných menšín trojpätinovú väčšinu. Riaditeľ fondu je presvedčený, že tento fakt pomôže rozvíjať kultúrnu samosprávu menšín. "Oni budú mať teda v rukách možnosť rozhodovať, v ktorých oblastiach sa menšinová kultúra každej jednej komunity bude najviac rozvíjať, kam pôjdu peniaze, na aké projekty, v akej výške," uviedol Molnár.

Nový systém dotačnej podpory kultúry národnostných menšín pod gesciou fondu by mal priniesť nielen širšiu podporu rôznorodých kultúrnych aktivít, ale aj výraznejšiu pomoc tým najlepším projektom, ktoré sa o podporu uchádzajú. Prvé dotačné výzvy má fond zverejniť na konci decembra. Celkovo bude môcť na kultúrne aktivity národnostných menšín a interetnický a interkultúrny dialóg prerozdeliť osem miliónov eur.

Vznik Fondu na podporu kultúry národnostných menšín schválil na návrh vlády parlament v máji 2017. Myšlienka založenia fondu vychádza z programového vyhlásenia vlády. Fond nahrádza dotačný systém, ktorým doteraz štát podporoval menšinovú kultúru prostredníctvom dotačného programu v gescii Úradu vlády SR.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.