01.08.2017 SPRÁVY

Na obete rómskeho holokaustu budú spomínať v Hanušovciach nad Topľou.

foto: VM-HnT, TASR

Otvorenie výstavy Poraimos - Rómsky holokaust, darovanie krvi a koncert. Takto si 2. augusta uctí opozičná politická strana OĽaNO-NOVA obete rómskeho holokaustu.  

Podujatie organizuje Peter Pollák, expert hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti pre rómsku problematiku a poslankyňa Erika Jurinová, predsedníčka parlamentného Výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny.

Výstavu Poraimos - Rómsky holokaust otvoria 2. augusta 2017, o 9.00 hodine v priestoroch železničnej stanice v Hanušovciach nad Topľou.

V Hanušovciach nad Topľou ľudia zároveň budú môcť darovať krv. Odber vzácnej tekutiny organizuje bývalý poslanec NR SR, Peter Pollák, po jedenásty raz. Odber krvi bude realizovať Národná transfúzna služba Košice v čase od 8.00 do 11.00 hodiny v Krajskom múzeu.

Po ukončení odberov začne o 11.00 hodine v tamojšom múzeu Komorný koncert - spomienka na rómsky holokaust. V programe vystúpi speváčka Gitana a rómsky zbor z Hanušoviec nad Topľou.


V Hanušovciach bol pracovný útvar pre Rómov a tzv. asociálne živly

Od júla do novembra 1942 bol v Hanušovciach nad Topľou zriadený pracovný útvar pre Rómov a tzv. asociálne živly vrátane hlavného štábu, ktorý bol v obci zriadený v súvislosti s výstavbou železničnej trate Prešov – Strážske. 

Sociálne, vyživovacie, hygienické a pracovné pomery boli vo všetkých pracovných útvaroch veľmi zlé. Väzni museli denno-denne vykonávať tie najpodradnejšie a najťažšie pomocné stavebné práce. Denné pracovné normy sa neustále zvyšovali, pri ich nesplnení prichádzali na rad fyzické tresty. Baraky, v ktorých boli Rómovia ubytovaní, boli prehnité a zavšivavené. Spávalo sa na holých drevených doskách, v lepšom prípade na slamníkoch, výlučne bez prikrývok.

Zaisťovací tábor bol aj v Dubnici nad Váhom

V tomto tábore nacisti zavraždili 26 Rómov. Išlo o ľudí, ktorí boli chorí na týfus. Medzi zavraždenými bola aj žena v siedmom mesiaci tehotenstva. Z 26 zavraždených bolo zasiahnutých výstrelmi 18 ľudí. U viacerých to však neboli smrteľné rany. Pod nánosmi hliny sa totiž zaživa udusili. Ako 4-ročný chlapec sa v tomto tábore ocitol aj Jozef Tonka.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.