27.07.2017 SPRÁVY

Múzeum holokaustu v Seredi organizuje výstavu Miranda – Cigánsky holokaust.

foto: MH v S

Múzeum holokaustu v Seredi organizuje pri príležitosti Medzinárodného dňa spomienky na holokaust Rómov, ktorý pripadá na 2. augusta, v spolupráci s Fínskou asociáciou pre umenie a kultúru Drom, výstavu s názvom „Miranda – Cigánsky holokaust“.

Putovná výstava Miranda je súčasťou unikátneho medzinárodného projektu Očami Mirandy (Through Miranda´s Eyes) a putuje po dvadsiatich krajinách Európy. Ponúka pohľad na európske dejiny skrz prizmu genocídy Rómov.

Hovorí aj o civilizovanom svete, ktorý nevedel, nevidel a nepočul, keď sa ako dôsledok úprav zákonov a nariadení počas druhej svetovej vojny, ocitli Rómovia v koncentračných táboroch a v plynových komorách.

Symbolom výstavy ako i spájajúcou niťou jej konceptu je skutočný príbeh Mirandy, mladej Rómky zo Slovenska, ktorá sa spolu s rodičmi ocitla v koncentračnom tábore.

Podujatie sa uskutoční 2. augusta o 17.00 hodine v Múzeu holokaustu v Seredi pod záštitou fínskej veľvyslankyne pre Českú republiku a Slovensko J.E. Heleny Tuuri.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.