MONITORUJEME: Začalo sa kupovanie rómskych hlasov?

ilustračné foto TASR

Bratislava 24. novembra 2010 (Gipsy Television/Katarína Strelková) - Si Róm? Daj mi svoj hlas a ja ti dám 15 kg zemiakov. Takýto biznis sa údajne rozmáha pred komunálnymi voľbami v Čiernej nad Tisiou a v Kráľovskom Chlmci. 
 



 
Ústredná volebná komisia k dnešnému dňu neeviduje žiaden podnet, ktorý by sa týkal kupovania rómskych hlasov. "V prípade, ak by občan videl takú skutočnosť, ktorá by nasvedčovala, že ide o kupovanie hlasov, tak je ideálne oznámiť to aj príslušnej okrskovej volebnej komisii v ktorej sa to deje a samozrejme príslušnému policajnému zboru," pre Gipsy Television to uviedol Karol Nagy (Most-Híd), predseda Ustrednej volebnej komisie.
 
Signály z regiónov Slovenska však nasvedčujú tomu, že ku kupovaniu hlasov rómskych voličov zrejme dôjde. Napríklad v Čiernej nad Tisou podľa zistení redaktora Gipsy Television Emila Baloga ku kupčeniu dochádza. "Rómovia údajne dostávali 15 kilogramov zemiakov ak pôjdu voliť. Ten istý prípad nastal v Kráľovskom Chlmci a v okolí dedinky Drahňov v Michalovskom okrese Rómom sľúbili, že po voľbách dostanú drevo na zimu," dodáva E. Balog.
 
Podľa Jozefa Badža rušno bude v trebišovskej rómskej osade, kde žije asi 4.500 Rómov. "Myslím si, že až vo štvrtok, v piatok to tu bude najhoršie. Väčšinou tu dávajú guláš, chleba, klobásy a 5 eur. Každý má svoju skupinku a tá volí toho svojho kandidáta."
 
Opakom je Hnúšťa, tvrdí Mária Demeová z Klubu rómskych aktivistov. "Nezaregistrovala som žiadne ohlasy, že by sa kupovali rómske hlasy. Počas komunálnych volieb sme ani v minulosti niečo také nezaznamenali," dodáva Demeová.
 
Komunálne voľby sa konajú 27. novembra, čiže v túto sobotu od 7.00 hod. do 20.00 hod. Starostov, primátorov, ale aj poslancov obecných a mestských zastupiteľstiev si budú voliť obyvatelia takmer 3000 miest a obcí na Slovensku.

 

Gipsy Television pripravuje z komunálnych volieb rozsiahlu reportáž. Pozrieť si ju budete môcť už čoskoro v hlavnej spravodajskej reláci HIRI. Preto sledujte náš web.

Fotogaléria:

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.