Banská Bystrica, 21.06.2016 SPRÁVY

Mladí šachisti vyzvali na duel splnomocnenca Ravasza.

Pri každom ťahu mať spočítané všetky rozumné odpovede súpera a pritom predvídať aj jeho ďalšie kroky, a to na niekoľko ťahov dopredu. Zdá sa Vám to náročné? Pre deti z rómskych komunít zo šachového klubu Hrochotských jazdcov nejde pritom o nič výnimočné.

Partie s rovesníkmi na majstrovstvách Slovenska mládeže sa im už zdali primalé, a tak sa rozhodli zmerať svoje sily so splnomocnencom vlády pre rómske komunity Ábelom Ravaszom.

Iba 7-ročná Agátka a 16-ročný Viktor z obce Hrochoť sa pripravujú na nezvyčajný duel, ktorý sa uskutoční už túto stredu v Banskej Bystrici. Odkedy v ich obci začal tréner Milan Berko rozvíjať viacero aktivít, vrátane šachového klubu, došlo k viacerým pozitívnym zmenám.

„Deti a mládež a nielen šachisti sa zlepšili po výchovnej, ale i v edukatívnej oblasti. Časom založili klub s názvom Hrochotskí jazdci, ktorý pomenovaním čiastočne pripomína americký film Jazdci z Bronxu. Ten rozpráva príbeh o pozitívnych dopadoch zavedenia šachu na základných školách v amerických černošských getách. Neskôr deti z Hrochoti začali trénovať aj priamo v Banskej Bystrici pod vedením Zdena Gregora, kde sa medzi ostatnú mládež pri tejto inteligentnej hre poľahky zaradili," povedal Milan Berko pre Gipsy Television.

Podmienky na život, ktoré nie sú zďaleka ideálne, sa podpísali aj pod to, že napriek svojej výkonnosti a veľkej vôli, bolo pre deti náročné zúčastniť sa, čo i len celoslovenského šampionátu. Ten sa konal na začiatku júna v Ružomberku a deťom sa ho napokon podarilo zúčastniť. Tento príbeh zaujal aj Splnomocnenca vlády pre rómske komunity, ktorý sa rozhodol prijať ich výzvu na spoločný šachový duel.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.