19.09.2018 SPRÁVY

Ministerstvo zdravotníctva reagovalo na sestričku, ktorá požadovala od pacientky poplatok.

Peter Mirga z Rakús zverejnil na sociálnej sieti sporné video. Mladík totiž tvrdí, že zdravotná sestra z interného oddelenia nemocnice v Kežmarku si údajne neopodstatnene pýtala od jeho matky 10 € poplatok za vyšetrenie.

Peter Mirga tvrdí, že v čase keď k nim domov prišla rýchla zdravotná pomoc, zdravotníci urobili jeho matke EKG vyšetrenie. Podľa jeho slov sa zhodli, že ju treba previesť na interné oddelenie do nemocnice v Kežmarku.

"Akonáhle mama vstúpila do interného oddelenia, bez akýchkoľvek vyšetrení sestra z kežmarskej nemocnice pýtala od nej 10 €, pričom ani nevedela či pacientka bude hospitalizovaná alebo či po odborných vyšetreniach bude prepustená," napísal Peter Mirga na sociálnej sieti.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že ambulantná pohotovostná služba (nie urgent, či centrálny príjem, pozn. redakcie) má slúžiť pacientom pri náhlej zmene zdravotného stavu, keď nie je bezprostredne ohrozený život. Pri vážnych stavoch sú pre pacientov k dispozícii urgentné príjmy v nemocniciach.


Keďže medializovaný prípad vyvolal rozruch na sociálnej sieti, oslovili sme rezort zdravotníctva s tým, aby povedal, ako mala postupovať zdravotná sestra.


"Každý prípad sa posudzuje individuálne. Je na zhodnotení ošetrujúceho lekára, aby určil, či uvedený stav si vyžaduje vyšetrenie na urgentnom príjme, s tým súvisí aj poplatok pacienta za ošetrenie. Nie je rozhodujúce, či pacienta privezie sanitka, alebo či príde sám, prípadne v sprievode inej osoby," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová pre Gipsy Television.

Poplatok vo výške 10 € neplatí pacient v týchto prípadoch!

- v súvislosti s úrazom bezprostredne po jeho vzniku. Uvedené neplatí, ak úraz vznikol preukázateľne v dôsledku užitia alkoholu, inej návykovej látky alebo lieku užitého iným spôsobom, ako bolo odporučené lekárom,

-  ak ošetrenie trvalo viac ako dve hodiny,

- ak bol pacient následne hospitalizovaný,

- ak je poistenec maloletým dieťaťom a o poskytnutie starostlivosti žiada zariadenie, v ktorom je maloleté dieťa umiestnené na základe rozhodnutia súdu alebo orgánu sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately,

- držitelia zlatej Jánskeho plakety po preukázaní sú oslobodení od poplatkov na urgentnom príjme,

-  tehotné ženy - ak im bola poskytnutá zdravotná starostlivosť v súvislosti s tehotenstvom.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.