22.05.2018 SPRÁVY

Mimovládne organizácie vyzývajú vládu na vyšetrenie strelizácií rómskych žien.

ilustračné foto

Mimovládna organizácia Poradňa pre občianske a ľudské práva s podporou ďalších organizácií a ľudí vyzýva vládu, aby konečne vytvorila nezávislý orgán s právomocou vyšetriť rozsah praxe nezákonných sterilizácií a poskytnúť všetkým poškodeným ženám odškodnenie a ospravedlnenie.

Mimovládna organizácia Poradňa pre občianske a ľudské práva s podporou ďalších organizácií a ľudí vyzýva vládu, aby konečne vytvorila nezávislý orgán s právomocou vyšetriť rozsah praxe nezákonných sterilizácií a poskytnúť všetkým poškodeným ženám odškodnenie a ospravedlnenie. 

Poradňa dnes zaslala vláde výzvu s názvom Vyrovnajme sa s praxou nezákonných sterilizácií rómskych žien, v ktorej zdôrazňuje, že téma nezákonných sterilizácií rómskych žien nie je na Slovensku doteraz uzavretá a je nevyhnutné jej venovať pozornosť. Vládu vyzýva na vytvorenie nezávislého orgánu s právomocami vyšetriť rozsah tejto praxe a poskytnúť poškodeným ženám odškodnenie a ospravedlnenie. K tomuto kroku ju už podľa poradne v novembri 2016 vyzval Výbor OSN pre ľudské práva, avšak vláda v tejto veci doteraz nekonala.

Výzve predchádzala podpisová akcia, ktorú v januári tohto roka poradňa iniciovala v spolupráci so skupinou nezákonne sterilizovaných rómskych žien zo Slovenska a Českej republiky. Ich požiadavky podporilo takmer tisíc ľudí.

"Samotnú výzvu podporujú aj medzinárodné a domáce mimovládne organizácie, ktoré sa venujú ochrane reprodukčných práv žien či práv rómskej menšiny - Centrum pre reprodukčné práva, Európske centrum pre práva Rómov, Občan, demokracia a zodpovednosť, Ženské kruhy a Možnosť voľby," uviedol Štefan Ivanco.

O jednotlivých prípadoch nezákonných sterilizácií rómskych žien rozhodovali v minulosti aj súdy vrátane Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu, ktoré sa však podľa jeho slov nedokážu pozrieť na tento problém komplexne a zdokumentovať, aký bol vlastne celkový charakter a rozsah tejto praxe v našej spoločnosti.

Advokátka Vanda Durbáková, ktorá zastupovala viaceré poškodené rómske ženy v súdnych konaniach, rovnako zdôrazňuje, že vláda musí v tejto otázke prevziať zodpovednosť. "Je jasné, že súdne konania nie sú účinnou cestou, ako zabezpečiť nápravu a odškodnenie pre všetky poškodené ženy. Vláda preto musí konečne zriadiť na tento účel nezávislý orgán," povedala Durbáková.

Poradňa vo výzve okrem iného zdôrazňuje, že konkrétne kroky vlády v tejto oblasti by mali vychádzať zo skúseností z iných krajín, ako sú Švédsko, Švajčiarsko či Nórsko, ktoré sa s praxou nezákonných sterilizácií žien z etnických menšín či zdravotne znevýhodnených osôb vyrovnávali v minulosti.

Poradňa je pripravená vláde poskytnúť súčinnosť pri návrhu konkrétnych opatrení v danej otázke.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.