27.4.2018 SPRÁVY

MENŠINY: Dvojjazyčné názvy zrejme budú na poštách realitou.

ilustračné foto

Splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky sa s touto iniciatívou obrátil listom na generálneho riaditeľa Slovenskej pošty Róberta Gálika.

Aplikácia jazykových práv v obciach s najmenej 20-percentným zastúpením príslušníkov národnostných menšín by sa mohla prejaviť i na pracoviskách Slovenskej pošty a to dvojjazyčným zverejnením všetkých oznamov a nápisov určených verejnosti. Navrhuje to splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky, ktorý sa s touto iniciatívou obrátil listom na generálneho riaditeľa Slovenskej pošty Róberta Gálika.

Poukázal v ňom, že dvojjazyčná verzia sa v obciach s minimálne 20-percentným zastúpením menšín nemusí týkať iba povinných informácií upozorňujúcich na riziko ohrozenia života, zdravia, bezpečnosti alebo majetku. “S cieľom zvýšenia kvality poskytovania služieb sa dvojjazyčne môžu uvádzať všetky nápisy a oznamy určené verejnosti,“ uviedol Bukovszky. Verí, že SP ako jeden z najväčších poskytovateľov služieb v uvedených obciach sa k jeho iniciatíve postaví proaktívne.

Hovorkyňa Slovenskej pošty Martina Macková uviedla, že spoločnosť v prípade povinných informácií dodržiava platnú legislatívu. "Ak právne predpisy nestanovujú povinnosť informáciu uvádzať v jazyku národnostnej menšiny, no dávajú takúto možnosť, SP sa v závislosti od svojich technických a ekonomických možností snaží uvádzať dvojjazyčné informácie v čo možno najširšom rozsahu," uviedla Macková.

V polovici februára Bukovszky informoval o odstránení administratívnych prekážok pre postupné zavedenie dvojjazyčných dopravných značiek s textovým nápisom. Má ísť o zákazové a príkazové značky, ale aj informatívne či smerové značky a dodatkové tabule. Počet obcí, ktorých by sa to mohlo týkať, je viac ako 600. Bukovszky však upozornil, že sa nepočíta s plošnou výmenou ale obmenou, ktorá sa bude odvíjať od záujmu a finančných možností.

Spolu s ďalšími predstaviteľmi strany Most-Híd tiež uviedol, že v rámci aplikácie jazykových práv národnostných menšín vyvíjajú snahu, aby tiesňová linka 112 poskytovala informácie aj v jazyku menšín.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.