MAGDA VÁŠÁRYOVÁ: Je mi ľúto, že som sa nenaučila po rómsky

foto súkromný archív M.V.

Bratislava 3. októbra 2010 (Gipsy Television/Daniela Strelková) - „Ja mám veľa rómskych priateľov. Roky som bývala vedľa hudobníckej rodiny, no to boli skvelí ľudia. Prišli nám ukázať malé husličky, ktoré nechali urobiť dieťatku čo sa práve narodilo." Pre Gipsy Television povedala herečka, diplomatka, poslankyňa NR SR Magda Vášáryová.


 

 

Na Slovensku je podľa neoficiálnych údajov 690 osád. Podľa M. Vášáryovej niektorí ľudia doň nepatria. „Treba povedať, že za posledných 10 rokov sa rozrástli tie, trošku akokeby getá a samozrejme si myslím, že chyba je na obidvoch stranách, ale som rada, že Slovensko pri všetkých problémoch je takým bohatým štátom, že si s tým musíme poradiť sami."

 

Poslankyňa za SDKÚ-DS priznáva, že vždy sa nájdu ľudia, ktorí sa ťažko prispôsobujú či prekračujú zákon. „Ale tam treba merať každému rovnako, Maďarovi, Slovákovi, Nemcovi, Rómovi, tak ako to má byť podľa spravodlivosti, " dodáva M. Vášáryová. Preveriť si chce aj kauzu okolo rómskych učiteliek, ktoré školy odmietli zamestnať, zrejme pre ich etnický pôvod. „Veľmi ma trápi, že sa tie dve dievčatá nemôžu stať učiteľkami. To mi niečo naznačuje. Niečo s tým budeme musieť urobiť, veď viete, že ja ovládam veľa rečí, len rómčinu som sa nenaučila, čo mi je veľmi ľúto."

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.