M. POLLÁK: ÚRS namiesto skutočnej práce robí politiku

foto TASR

Bratislava 16. septembra 2010 (TASR) - Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Miroslav Pollák odmieta robiť reklamu Únii Rómov na Slovensku (ÚRS) a zbytočne reagovať na jej tvrdenia. Ako uviedol pre TASR v reakcii na dnešné výroky predstaviteľov uvedeného občianskeho združenia o zvyšovaní napätia v rómskej komunite, ktorého výsledkom môžu byť krádeže, rabovanie, protestné akcie či emigrácia, ide o účelové tvrdenia.

"Stále si niečo nájdu, je to nekonečná téma a keď vybavíte jednu vec, tak otvoria druhú a potom ďalšiu. Im nejde o skutočné riešenie problémov, oni robia politiku," myslí si Pollák. Podľa jeho slov by bolo potrebné sa pozrieť na to, koľko financií prijala ÚRS za minulej vlády na projekty a koľko z nich aj v skutočnosti zrealizovala. V súvislosti s opakovanými výzvami, aby Pollák odstúpil z funkcie splnomocnenca, zdôraznil, že ide o agendu únie. Potvrdil, že žiadosti ÚRS, aby sa stretli za rokovacím stolom, vyhovel, avšak jej zástupcovia napokon schôdzku zrušili.

Osem rómskych občianskych združení na čele s ÚRS podrobilo dnes kritike kabinet Ivety Radičovej, že riešenie rómskej otázky naďalej odsúva na vedľajšiu koľaj. Podľa slov predsedu ÚRS Františka Tanka situácia sa zhoršuje a môže prerásť do obrovského problému, ktorého výsledkom budú nielen krádeže, ale dokonca rabovanie či emigrácia slovenských Rómov do iných štátov EÚ, napríklad Francúzska. Združenie, ktoré vraj zastrešuje okolo sto organizácií, zvažuje aj vyjadrenie svojho postoja voči súčasným praktikám formou demonštrácií, na ktorých očakávajú veľkú účasť Rómov. Tanko dnes na stretnutí s novinármi v Bratislave zatiaľ nekonkretizoval termín, iba povedal, že protestné zhromaždenia plánujú v najbližšom čase, pravdepodobne v Košiciach. Vládu kritizujú najmä z dôvodu, že nemá pripravené systémové opatrenia na riešenie rómskej problematiky. Rómovia sa obávajú aj zavedenia tzv. E-pay kariet s denným limitom, prostredníctvom ktorých by sociálne znevýhodnené skupiny dostávali sociálne dávky. Nevyhovuje im ani nový vládny splnomocnenec pre túto oblasť Pollák, ktorého odvolanie z postu žiadali už viackrát. Zdôvodnili to najmä tým, že nemá jasnú predstavu o tom, ako pohnúť veci dopredu. ÚRS má predstavu o tom, kto by ho mohol nahradiť, ale meno zatiaľ prezradiť nechcela.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.