M. POLLÁK: Treba sa presunúť do terénu, do rómskych osád

foto TASR

Bratislava 23. júla 2010 (TASR) – Nový splnomocnenec vlády pre rómske komunity Miroslav Pollák chce presunúť aktivity napomáhajúce riešeniu problémov tejto skupiny obyvateľstva do terénu. Podľa jeho slov si najväčšiu pozornosť zasluhujú rómske osady, kde sú ich obyvatelia v najťažšom sociálnom a ekonomickom postavení.

 

Ako dnes uviedol v rozhovore pre TASR, treba najmä zefektívniť, sprofesionalizovať a posilniť prácu komunitných centier. „Každá osada je špecifická, každá potrebuje niečo iné," zdôraznil Pollák. Niektoré projekty a nápady z minulých čias považuje za dobré, ich problémom však bola finančná aj personálna poddimenzovanosť. "Niektoré trvali rok, niektoré polroka, niektoré opäť naštartovali, iné sa už neobnovili," vysvetlil. Upozornil pritom, že tieto kroky musia byť systematické. "Základ je vedieť týmto ľuďom poskytnúť stále služby, nielen sociálne, ale to nie je len ich problém, je to spoločný problém, vizitka náš všetkých," konštatoval.

Splnomocnenec tvrdí, že nemá žiaden zázračný prútik ani nástroj, ktorým by sa rómska problematika okamžite vyriešila. Okrem toho jeho úrad je len koordinačným a poradným orgánom, pričom nemá výkonné možnosti. Momentálne však prebiehajú rokovania o kompetenčných otázkach medzi úradom vicepremiéra pre menšiny a rezortom sociálnych vecí.

V súvislosti so sociálnou terénnou prácou poznamenal, že i keď našla svoje miesto pri riešení problémov rómskeho etnika, má ešte rezervy. Dostala sa napríklad iba do určitých lokalít a tak nepokryla všetky oblasti. Nateraz je prerušená a treba ju obnoviť. Rovnako sa vo vyčkávacom období nachádza aj 150 obcí, ktoré boli vybrané v rámci programu lokálne stratégie komplexného prístupu. Z prostriedkov EÚ je pripravených 200 miliónov eur určených na riešenie rómskej problematiky. Podľa Polláka sa možno treba pozrieť aj na to, či je výber v poriadku. Na margo segregácie rómskych žiakov povedal, že postupne treba eliminovať špeciálne školy a integrovať ich do normálnych školských zariadení.

Nového splnomocnenca mrzí, že Únia Rómov Slovenska vyjadrila protest voči jeho vymenovaniu. Nemá z toho radosť kvôli obsahu ani forme, ale verí, že si získa dôveru, i keď to bude trvať dlhší čas.
Vláda vymenovala Polláka v stredu 21. júla. Návrh na jeho vymenovanie predložila premiérka Iveta Radičová. Jeho predchodca Ľudovít Galbavý skončil vo svojej funkcii 30. júna tohto roku na vlastnú žiadosť zo zdravotných dôvodov.

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.