M. DZURINDA: Informačné katalógy problémy Rómov nevyriešia

foto TASR

Bratislava/New York 22. septembra 2010 (TASR) - Európske problémy s rómskym etnikom nevyriešia informačné katalógy. Uviedol dnes na pôde OSN v New Yorku minister zahraničných vecí SR Mikuláš Dzurinda na stretnutí s generálnym tajomníkom Rady Európy (RE) Thorbjornom Jaglandom.

Generálny tajomník RE inicioval v blízkej budúcnosti stretnutie šéfov diplomacií kvôli narastajúcim problémom s rómskym etnikom vo Francúzsku. Európski politici chcú hľadať spoločný prístup k tejto problematike. "Zabezpečme, aby všetky deti chodili do školy, vrátane stredných škôl, aj rómske deti. Inak budeme prešľapovať na mieste. Nestrácajme čas aktivitami, ktoré sa ukázali ako neefektívne," povedal Dzurinda.

Minister zahraničných vecí SR ponúkol Jaglandovi spoluprácu so slovenskými expertmi, ktorí by sa podieľali na príprave riešení vzniknutej situácie. "O Rómoch sme už nahovorili dosť, je čas konať. Toto nie je meritórne otázka ľudských práv. Podľa môjho názoru ide o kultúrny problém, ktorý musíme čím skôr vyriešiť všetci spoločne," uzavrel tému Dzurinda. TASR informáciu poskytol Juraj Tomaga z tlačového odboru MZV SR.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.