LUČENEC: Združenie Ebenové slnko zamestnalo Rómov pri výrobe a kladení dlažby

foto TASR/Denisa Horváthová

Lučenec 4. novembra 2010 (TASR) - Občianske združenie (OZ) Ebenové slnko zamestnáva v Lučenci 40 Rómov, ktorí vyrábajú a kladú betónovú dlažbu.

Svojou prácou už skrášlili bytový dom na Ulici Gorkého a plánujú upraviť aj Ulicu lúčnu a Lehára. Projekt Zamestnanecká skúsenosť sa začal v júni a potrvá jeden rok. Jeho cieľom je zamestnať dlhodobo nepracujúcich a sociálne znevýhodnených ľudí. Dvadsať Rómov má podpísanú pracovnú zmluvu a dostávajú mesačne výplatu, ostatní pracujú aj za stravu, odev či nábytok. "Princíp projektu je sociálny. Učíme ľudí, že dostanú niečo, keď aj oni niečo urobia. Hlavnou činnosťou je výroba a kladenie dlažby tam, kde to Rómovia chcú a potrebujú. Ďalšou ich pracovnou náplňou je úprava okolia ich obydlí," vysvetlila riaditeľka OZ Maják Martina Justová, ktorá stojí aj za vznikom OZ Ebenové slnko. Dielňu na výrobu dlažby zriadili v sociálnom centre. Nachádza sa v nej miešačka či vibračný stôl a aj materiál na výrobu. Betónovú dlažby následne Rómovia kladú na nimi vybrané miesta. Nový chodník tak pribudol na Ulici Gorkého, kde žije 30 rómskych rodín. Podobné vyrobia aj na Ulici lúčnej a Lehára, kde tiež bývajú rómske a sociálne slabšie rodiny. Piatim rodinám na Lúčnej plánuje OZ Ebenové slnko vybudovať aj chýbajúcu kanalizáciu. "Platia si fekálny voz, ktorý znečisťuje ich prostredie. Kanalizáciu by sme chceli začať budovať ešte pred zimou, Rómovia nám pritom budú pomáhať. V marci by sa mali urobiť aj suché toalety," informovala Justová.


Združenie získalo na projekt Zamestnanecká skúsenosť nenávratný finančný príspevok vo výške 339.492 eur z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia prostredníctvom Fondu sociálneho rozvoja.


OZ Ebenové slnko sa zameriava na tvorbu a realizáciu inovatívnych stratégií v sociálnej práci. Predmetom jeho činnosti je vytvárať aktivity zamerané na integráciu znevýhodnených osôb do spoločnosti a ich zapojenie do pracovných aktivít. Venuje sa humanitárnej pomoci pre ľudí ohrozených chudobou. Realizuje činnosti zamerané na pomoc deťom, dospelým a rodinám z rizikových sociálnych skupín.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.