LUČENEC: Najlepšou rómskou speváčkou populárnych piesní je Detvianka

ilustačné foto TASR/Milan Kapusta

Lučenec 25. augusta 2010 (TASR) - Celoslovenská súťaž v speve populárnej piesne Rómsky hlások - Romano hangáro vyvrcholila 24. augusta vystúpením 14 talentovaných mladých ľudí. Na rómskych spevákov sa prišlo pozrieť približne 600 ľudí.

Nechýbal ani primátor Lučenca Milan Marko a viceprimátorka Eva Balážová. Bohatý kultúrny program trval až tri hodiny. Porota zložená zo skúsených hudobníkov ako Stanislav Spišiak, František Kačáni či Július Kaločai, rozhodla o suverénne najlepšej speváčke. Stala sa ňou 17-ročná Mária Horváthová z Detvy, ktorá sa predviedla s anglickou piesňou od Whitney Houston Hero. Na druhom mieste skončil Hnúšťan Mário Radič. Ten zaspieval tiež anglickú pieseň When You Believe od Davida Archuleta. Tretia bola Aneta Kováčová z Tekovských Lužian, ktorá zaujala náročnou skladbou No More blues. Cenu Občianskeho združenia Centra sociálnej pomoci mladým (OZ Cespom) získala Natálka Rigová zo Serede s piesňou Mercy od Duffy. Divákov veľmi zaujala aj najmladšia speváčka 11-ročná Martinka Oláhová z Buzitky, ktorá si vybrala slovenskú pesničku Horehronie od Kristíny. "Najlepší dostali elektroniku, a to vežu či rádio. Odmenili sme však všetkých, ostatné deti získali MP3ky," povedala TASR riaditeľka OZ Cespom Eva Demeová.

Do speváckej súťaže sa mohla zapojiť mládež rómskeho pôvodu vo veku od osem do 20 rokov. Nádejní speváci zaslali dve populárne piesne OZ Cespom. Jedna skladba však musela byť naspievaná v rómskom jazyku. Poslaním súťaže je vyhľadávať mladé rómske talenty, predstaviť ich verejnosti a vzbudiť záujem mládeže o kultúrne podujatia. Prostredníctvom usporiadania takýchto akcií sa zlepšujú vzťahy majoritnej a minoritnej časti obyvateľstva.

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.