16.06.2018 SPRÁVY

LIŠOV: Najväčším problémom je 40-percentná nezamestnanosť, je najvyššia v okrese.

ilustračné foto

Najväčším problémom v Lišove je nezamestnanosť, je najvyššia v okrese Krupina. V obci s 220 obyvateľmi je bez práce takmer 40 percent ľudí v aktívnom veku.

Podľa starostky Emílie Takáčovej podstatnú časť z nich tvoria Rómovia. V obci je ich takmer polovica. "V 60. rokoch uplynulého storočia tu žila iba jedna rómska rodina a všetkých obyvateľov bolo podstatne viac," hovorí. Zamestnaní Rómovia sú v Lišove skôr výnimkou.

S ich narastajúcim počtom vznikajú v dedine aj nezhody. "Stále ešte majorita, a to najmä starší obyvatelia, často nevedia nájsť s nimi spoločnú reč. Ich svojský život a výstrednejšie správanie, je tŕňom v oku viacerých z nich," konštatuje.

Podľa Takáčovej to ale nie je až také zlé, ako to na prvý pohľad vyzerá. Ani kriminalita v obci nie je vysoká a občasné priestupky sa snažia ľudia medzi sebou vyriešiť.

Obec pre Rómov, z ktorých niektorí stále žijú bez elektriny a vody, zabezpečila pred niekoľkými rokmi aj práčovňu a sprchy. "Práčovňa však bola využitá len párkrát a sprcha ani raz," podotkla starostka.

Snahou vedenia obce je zapájať do diania najmä rómske deti. Rôzne aktivity ale nie vždy nachádzajú odozvu ako medzi rodičmi detí, tak medzi ostatnými obyvateľmi. Starostka je ale presvedčená, že k vzájomnému porozumeniu možno dôjsť len postupne. "Jednoznačne, skúsenosti mi hovoria, že treba začať od detí," zdôraznila.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.