12.09.2019 SPRÁVY

Lekár Ruženu poslal domov, o dva dni ale zomrela. Dôvod odhalila až pitva.

Ružena Polyaková začiatkom septembra navštívila vo večerných hodinách pohotovosť v košickej Šaci. Následne ju poslali do štátnej nemocnice na pľúcne oddelenie. Jej stav si podľa nemocnice nevyžadoval hospitalizáciu. Žena ale o dva dni zomrela.

58-ročná Ružena Polyaková netušila počas života, že má nádorové ochorenie. Jej zdravotný stav sa však zhoršil 3. septembra. Navštívila preto Lekársku službu prvej pomoci v košickej Šaci. Lekár jej tam urobil základné vyšetrenia a následne ju sanitka odviezla do štátnej nemocnice. Tam jej mali urobiť komplexné vyšetrenie na pľúcnom oddelení.

Lekár - špecialista Ružene Polyakovej urobil fyzikálne vyšetrnie. To znamená, že svojimi zmyslami a tým čo mu pacientka povedala určil diagnózu. 

"Pacientka bola v uvedený deň prvýkrát vyšetrená na našej ambulancii. Objektívne nálezy zistené počas tohto jednorazového vyšetrenia a zdokumentované v správe z vyšetrenia, fyzikálne vyšetrenie, saturácia kyslíka, zhodnotenie rtg a laboratórnych výsledkov prinesených z LSPP v Šaci nevyžadovali hospitalizáciu na pľúcnom pracovisku," uviedla pre Gipsy Television Ivana Vaněková hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach.



Pozostalí však už dnes vedia, že diagnóza nebola stanovená správne. Matka piatich detí po dvoch dňoch zomrela aj napriek oživovaniu lekárov. "Obhliadajúci lekár nariadil pitvu. Až tá odhalila, že mala rakovinu pľúc," povedal pre Gipsy Television Ján Polák, švagor zosnulej.

"Príčina jej úmrtia, ku ktorému nedošlo v našom zdravotníckom zariadení, nám nie je známa. Rodine pozostalej vyjadrujeme úprimnú sústrasť," dodala hovorkyňa nemocnice.

Treba však povedať, že stanovenie diagnózy rakoviny pľúc je často náročné. Lekárom niekedy trvá aj niekoľko mesiacov, aby nádorové ochorenie diagnostikovali. Podľa odborníkov, pacienti preto pomoc lekárov vyhľadajú už v čase metastáz.

Rodina zosnulej napriek všetkým okolnostiam chce podať podnet generálnemu prokurátorovi. Na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou sa nechce obrátiť pretože mu nedôveruje.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.