30.04.2018 SPRÁVY

L. Nicholsonová: Žiadame, aby škandál rodiny Richterovcov preskúmal aj NKÚ.

Podľa strany Sloboda a Solidarita je Fond na podporu kultúry národnostných menšín, ktorý zriadila vláda na popud koaličnej strany Most-Híd, nielenže prerastený klientelizmom, ale nemá ani žiadne vnútorné kontrolné mechanizmy. 

Inak by sa podľa SaS nemohlo stať, že sa členovia rodiny Richterových dostali do ťažkého konfliktu záujmov, keď ako členovia komisie fondu rozhodli o pridelení dotácií svojim vlastným neziskovkám.

„O rozsahu tohto škandálu hovoria čísla. Celkovo si rodina Richterovcov na základe svojho konfliktu záujmov zo 700-tisícového balíka odkrojila 141-tisíc eur,“ uviedla predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová. Potvrdila, že podá podnet na Výbor NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny, ktorého je členom, aby sa týmto prípadom zaoberal.

Nie náhodou sú Richterovci v kuloároch označovaní nielen za ľudí blízkych Smeru, ale aj za „profi-Rómov“, keďže ich hlavný biznis je získavanie dotácií od štátu na marginalizované rómske komunity.

„Žiadame, aby ministerka kultúry Ľubica Laššáková vyvodila personálnu zodpovednosť voči vedúcim pracovníkom Fondu na podporu kultúry národnostných menšín. Žiadame, aby Najvyšší kontrolný úrad vykonal kontrolu hospodárenia fondu a aby príslušné neziskové organizácie rodiny Richterovcov vrátili dotácie z dôvodu netrasparentnosti ich pridelenia,“ vyhlásila podpredsedníčka NR SR za SaS a tímlíderka strany pre sociálne veci a sociálne vylúčené spoločenstvá Lucia Ďuriš Nicholsonová.
Fotogaléria:

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.