L. NICHOLSONOVÁ: V SR čelí domácemu násiliu podľa odhadov 8 % žien

Bratislava 29. novembra 2010 (TASR) - Na Slovensku podľa odhadov 8 % žien a dievčat vo veku nad 15 rokov čelí rôznym formám domáceho násilia. Uviedla to štátna tajomníčka Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Lucia Nicholsonová.

"Ide o okolo 150.000 žien a dievčat, čo je veľmi znepokojujúce číslo. Ide predovšetkým o ženy, ktoré majú buď nižšie vzdelanie alebo pochádzajú zo sociálne znevýhodneného prostredia. Musím povedať, že v tomto nám opäť vyskakujú rómske osady na východnom Slovensku, kde násilie je bežnou súčasťou života žien, ktoré žijú v rómskych osadách," konštatovala. Podľa jej informácií len približne 800 žien nájde odvahu obrátiť sa na políciu alebo na orgány činné v trestnom konaní, aby podali trestné oznámenie na páchateľa, ktorý s nimi zvyčajne žije v spoločnej domácnosti.

 

Informovala, že v rámci národného projektu eliminácie násilia páchaného na ženách sa podarilo rezortu práce vyčleniť sumu 4,7 milióna eur, na ktorú pôjde 20 % zo štátneho rozpočtu a 80 % sa uhradí z Európskeho sociálneho fondu. "Tie peniaze sme našli tak, že sme z jednotlivých, nie veľmi efektívne zameraných národných projektov posťahovali tie alokované sumy a ideme to dať na niečo, čo nám naozaj bude v budúcnosti dávať zmysel," dodala. Za spomenutú sumu chce rezort práce podporiť najmä osvetu. "Pôjdeme do každej osady, pôjdeme za každou jednou ženou, či na východe, v strede alebo na západe Slovenska a povieme jej o tom, že existuje sieť, ktorá je tu pre ňu akonáhle je obeťou akejkoľvek formy domáceho násilia," uviedla.


Ďalšou formou podpory z balíka peňazí bude zavedenie bezplatnej telefonickej linky v rámci celého Slovenska, ktorej zavedenie bude spojené taktiež s osvetou. Tretím pilierom podpory obetí domáceho násilia bude podľa Nicholsonovej prepojenie úradov práce s políciou. "Ak žena nájde odvahu, tak zavolá na políciu. Policajt sa nakontaktuje na 24-hodinový krízový štáb na úradoch práce. Následne by z úradu práce mal prísť s pomocou žene sociálny pracovník a psychológ, ktorí by ju mali sprevádzať tortúrou, ktorá ju čaká na policajných staniciach," dodala. Prevenciou pred domácim násilím v budúcnosti by malo podľa nej byť aj zavedenie účinnej osvety na základných školách pod gesciou rezortu školstva.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.