Detva, 23.10.2016 SPRÁVY

KULTÚRA: V Detve sa uskutočnil festival Jiloskero hangoro.

ilustračné foto

Názov rómskeho festivalu možno preložiť ako Hlas srdca. Dal mu ho Jozef Berky, bývalý primáš ľudovej hudby Lazovianka. V rámci programu vystúpil súbor Khamoro z Myjavy, Jagalo Jilo z Očovej, Slniečko z Poltára, Romano Jilo zo Zvolena a domáci tanečný súbor Rómka.

"Snažíme sa udržiavať staré autentické piesne, ktoré sa už vytrácajú," komentovala pre TASR pripravený program jedna z organizátorov festivalu Marie Oláhová. Sama je dlhoročnou umeleckou vedúcou Folklórneho súboru Rómka z Detvy.

Festival začal v sobotu remeselnou dielňou pre deti a ich rodičov. Účastníci sa mohli naučiť vyrábať drôtené srdiečka, šnúrky, retiazky a všelijaké šperky. Remeselnú dielnu pre ne pripravili pracovníčky spoluorganizátorského Podpolianskeho osvetového strediska vo Zvolene.

Následne začal hlavný program súťažou v speve rómskych ľudových piesní. Interpretov sprevádzala ľudová hudba bratov Demeovcov.

Organizátormi 24. ročníka festivalu Jiloskero Hangóro sú mesto Detva, Kultúrne centrum A. Sládkoviča v Detve, Občianske združenie Klub spolu v Detve a Podpolianske osvetové stredisko vo Zvolene.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.