24.08.2017 SPRÁVY

KSK: Plánuje presťahovať Divadlo Romathan a predať budovu na Štefánikovej.

foto: Veronika Janušková

Košickí krajskí poslanci schválili na poslednom rokovaní zámer Košického samosprávneho kraja (KSK) predať formou verejnej súťaže budovu na Štefánikovej ulici minimálne za 585.000 eur. Odsúhlasili i podmienky verejnej súťaže.

V budove sídli v súčasnosti rómske Divadlo Romathan. Podľa KSK divadlo dlhodobo zápasí s problémami vyplývajúcimi z nevhodných priestorov. Budova totiž nebola stavebne určená na divadelné účely a v havarijnom stave je elektroinštalácia i strecha.

KSK plánuje divadlo presťahovať do objektu na Továrenskej ulici, ktorý spravuje stredná odborná škola. "Presťahovanie divadla do tejto budovy pripadá do úvahy až po rekonštrukcii s ohľadom na zmenu účelu využívania. Predaj nehnuteľností na Štefánikovej ulici bude realizovaný až po odsťahovaní divadla do nových priestorov," uvádza sa v materiáli, ktorý schválili poslanci.

Podľa predsedu KSK Zdenka Trebuľu sa už niekoľko rokov snažia vybudovať priestory, ktoré by zabezpečovali nielen činnosť Divadla Romathan, ale slúžili i širšiemu účelu. Ako povedal, diskutoval o tom i so splnomocnencom vlády SR pre rómske komunity Ábelom Ravaszom.

"Je určitý zámer v priestoroch na Továrenskej, ktoré by sa mali teraz uvoľňovať, vybudovať niečo, čo by do budúcna podchytilo v silnejšej miere aktivity nielen na poli divadelnom, tanca a hudby, ale i záujmy Rómov žijúcich nielen v Košiciach, ale i v širšom okolí," uviedol predseda KSK Zdenko Trebuľa.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.