KROMPACHY: Mesto získalo prostriedky na projekt pre ohrozené skupiny obyvateľov

foto TASR

Krompachy 23. novembra 2010 (TASR) - Prostriedky v sume 68.972 eur získalo mesto Krompachy v okrese Spišská Nová Ves z Európskeho sociálneho fondu na realizáciu projektu Zlepšenie kvality života osôb ohrozených sociálnym vylúčením v meste Krompachy prostredníctvom sociálnej práce v komunitách.

"Cieľovou skupinou tohto dvojročného projektu, realizovaného v rámci Operačného programu ESF Zamestnanosť a sociálna inklúzia, sú sociálne vylúčení občania, dlhodobo nezamestnaní poberajúci dávky v hmotnej núdzi, mnohopočetné rodiny s deťmi žijúce na hranici chudoby, osoby užívajúce omamné a psychotropné látky a páchajúce trestnú činnosť, predškolská a školská mládež, ľudia s nepriaznivým zdravotným stavom a ťažkým zdravotným postihnutím," uviedol pre TASR Imrich Papcun z krompašského Mestského úradu.Ako ďalej spresnil, hlavnými aktivitami projektu sú poskytovanie poradenstva pri prekonávaní náročných životných situácií, vyhľadávanie sociálne vylúčených klientov a rodín, ktorí nezvládajú alebo zanedbávajú starostlivosť o maloleté deti, výplata dávok osobitného príjemcu a zabezpečenie dohľadu nad ich účelným využitím, spolupráca s lekármi a vedenie klientov k zodpovednému prístupu k svojmu zdraviu i zdraviu detí, sprostredkovanie komunikácie medzi školou a rodinou, podpora obnovovania pracovných návykov a hľadania si zamestnania i organizovanie rôznych aktivít pre zmysluplné využívanie voľného času detí a mládeže.


"Tento projekt nadväzuje na predošlé aktivity, ktoré sa realizovali v rámci programu terénnej sociálnej práce. Činnosť sociálnych pracovníkov sa rozšírila nielen na rómske komunity, ale na všetky ohrozené skupiny obyvateľov mesta Krompachy. Ide o koncepčnú a systematickú prácu nielen s mnohopočetnou rómskou komunitou, kde dochádza k znižovaniu záškoláctva školopovinných detí, znižovaniu negatívnych prejavov, ako sú fetovanie a vandalizmus," dodal Papcun. Činnosť vykonávajú šiesti sociálni pracovníci, z ktorých dvoch plne financuje mesto Krompachy z vlastného rozpočtu.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.