KOŠICE: Učiteľom prezentujú úspešné metódy vo vzdelávaní rómskych žiakov

ilustračné foto TASR

Košice 27. septembra 2010 (TASR) - Úspešné metódy vo vzdelávaní rómskych žiakov je názov konferencie, ktorá dnes prebieha v priestoroch Magistrátu mesta Košice v rámci projektu Most do Európy/Roma Bridge to Open Europe.

Projekt, ktorého zámerom je podpora marginalizovaných rómskych komunít, je realizovaný s finančnou podporou Inštitútu otvorenej spoločnosti (Open Society Institue) so sídlom v Budapešti. Z výskumu, ktorý uskutočnil v roku 2009 Rómsky vzdelávací fond, vyplýva, že na Slovensku pretrváva nadmerný počet Rómov v špeciálnom vzdelávaní. Vzniknutú situáciu odporúčajú okrem iného riešiť aj vhodným vzdelávaním súčasných pedagogických zamestnancov, aby boli schopní pomáhať deťom pri úspešnej integrácii do štandardného vzdelávania. „Vzdelávanie rómskych detí považujem za jednu z kľúčových tém v rámci snahy o integráciu Rómov do majoritnej spoločnosti. Súčasťou riešenia problému vzdelávania rómskych detí by malo byť aj vzdelávanie učiteľov, ktorí sa im venujú. Preto sme sa rozhodli zorganizovať konferenciu, ktorá si kladie za cieľ poskytnúť práve takýmto učiteľom príklady úspešných aktivít a inovatívnych projektov, orientovaných na prácu s deťmi zo znevýhodneného výchovného a sociálneho prostredia," uviedol o podujatí Peter Halák, výkonný riaditeľ spoločnosti Edea Partners, a. s., ktorá organizuje konferenciu spolu s neziskovou organizáciou Rómsky inštitút. Ďalšími partnermi konferencie sú Microsoft Partners in Learning, British Council a Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť.

Zaujímavosťou programu bude videokonferencia. Na nej bude profesor Sugata Mitra z univerzity v anglickom Newcastle prezentovať výsledky experimentu, ktorý pod názvom Diera v stene realizuje od roku 1999 v slumoch v Indii. Cieľom experimentu bolo zistiť, či sú deti schopné učiť sa aj pri absencii formálneho dohľadu a akú pri to zohráva úlohu výpočtová technika. Ďalšími témami konferencie sú priority Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske otázky v oblasti vzdelávania, komplexný prístup ako nástroj zvýšenia efektivity vzdelávania rómskych komunít, metodika Krok za krokom ako pedagogický prístup orientovaný na žiaka, spôsob uplatnenia notebookov v rómskej triede, programy individuálneho doučovania a tútoringu detí spoločnosti Človek v tísni - Slovensko a daltonovský prístup k vzdelávaniu rómskych žiakov.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.