KOŠICE: OS chce uzavrieť prípad znásilnenia a smrti v osade Rudňany

foto TASR

Košice 30. septembra 2010 (TASR) - Pred senátom Okresného súdu (OS) Košice I sa dnes uskutočnilo hlavné pojednávanie v prípade znásilnenia s následkom smrti v rómskej osade Rudňany v okrese Spišská Nová Ves z decembra 2005.

OS už v máji 2007 uznal 31-ročného Kristiána K. a 20-ročného Bohuša T. za vinných za to, že z garáže, kde sa konala diskotéka, násilím odvliekli 20-ročné dievča pod vplyvom alkoholu, ktoré na smetisku na okraji osady znásilnili a nechali vyzlečené ležať. Barbora H. zomrela na podchladenie. Kristiánovi K. súd vymeral desaťročný trest odňatia slobody, ktorý si odpykáva. Bohušovi T. súd určil štyri roky väzenia a v prípade 25-ročného Šimona H. súd dospel k záveru, že skutok nespáchal, a tak ho spod obžaloby oslobodil. Na základe odvolania Bohuša T., ako aj prokurátora proti oslobodeniu Šimona H., Krajský súd v Košiciach rozsudok v niektorých častiach zrušil a prvostupňovému súdu nariadil doplniť dokazovanie.


OS dnes vypočul jedného svedka, ktorý tvrdil, že obvinený Šimon H. s ním odišiel z garáže v presne nezistenom čase aj s ďalšími mužmi k jeho svokre. Zároveň uviedol, že mu nie je známa okolnosť o intímnom vzťahu medzi Šimonom H. a nebohou. Na druhej strane uviedol, že druhého obžalovaného Bohuša T. videl v inkriminovaný večer v garáži tancovať s obeťou. Bohuš T. to dnes pred súdom poprel. Jeho obhajca trvá na vypočutí ešte jednej svedkyne, ktorá sa dnes nezúčastnila na pojednávaní pre práceneschopnosť, a ktorá má pre Bohuša T. potvrdiť alibi. OS preto odročil pojednávanie na 2. decembra s tým, že účasť tejto svedkyne zabezpečí obhajoba. V prípade jej neprítomnosti na tomto pojednávaní súd nevyhovie žiadosti na jej vypočutie. OS sa už má len oboznámiť s odbornými vyjadreniami dvoch znalcov a plánuje vo veci rozhodnúť.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.